Actualitatea ambasadei

Vizita de lucru a unei delegaţii a Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate la Paris - 18-19 ianuarie 2017

În intervalul 18-19 ianuarie 2017 s-a desfăşurat la Paris vizita de lucru a unei delegaţii a Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate. Delegaţia română a fost alcătuită din domnul Dr. Sorin UNGUREANU, director general adjunct ANMCS, domnul Ec. Andrei DAVID, director, Unitatea de Evaluare şi Acreditare din cadrul ANMCS şi doamna Liana-Mihaela SUBTIRELU, şef birou în cadrul aceluiaşi organism. Delegaţia a fost însoţită la toate întrevederile instituţionale de doamna Roxana ILIESCU, ataşat pentru probleme de muncă şi sociale. Programul a cuprins efectuarea unei vizite de lucru la organismul omolog francez, Hauté Autorité de Santé şi o întrevedere cu ES, domnul Luca NICULESCU, ambasadorul României în Republica Franceză.

În cadrul discuţiilor tehnice de lucru, părţile au prezentat legislaţia naţională şi modalitatea de funcţionare instituţională. Totodată, părţile au făcut trimitere la afinităţile culturale şi lingvistice între cele două SMUE, precum şi la tradiţionala cooperare bilaterală pe palierul medical.Totodată, partea franceză a exprimat apreciere pentru înalta pregătire profesională a medicilor şi a personalul de specialitate, formaţi de şcoala de medicină românească. Înființarea școlii române de medicină si farmacie de către Carol Davila, medic francez (și membru post-mortem al Academiei Române) și adoptarea modelului francez de învătământ medical în țara noastră, sunt binecunoscute. Pe plan științific, mulți dintre savanții români cu contribuții stiințifice prioritare în medicină, chirurgie sau farmacie s-au format în Franța, ca să menționăm numai pe Nicolae Paulescu (membru post-mortem al Academie Române), descoperitorul insulinei, elev al lui Lancereaux.

Consultările bilaterale între profesionişti în domeniu permit o analiză obiectivă, în conformitate cu realităţile şi specificitatea fiecărui stat. A fost evidenţiată preocuparea comună pentru îmbunătăţirea continuă a calităţii serviciilor de sănătate, punând în centrul întregii activităţii profesionale siguranţa pacientului.

Părţile au evidenţiat rolul formării profesionale continue şi a perfecţionării dialogului structurat, în vederea asigurării la standarde înalte a calităţii în sănătate.

Partea franceză a primit cu foarte multă deschidere implicarea părții române în derularea acestei acţiuni, care se înscrie într-un schimb tradiţional de bune practici în domeniul asigursănătăţii. Părţile şi-au manifestat disponibilitatea pentru continuarea şiaprofundarea dialogului iniţiat.

Foto cronică

Inaugurarea „Promenadei Regina Maria a României” la Paris: „Da, Majestate, Parisul vă iubește și vă va iubi mereu”

15.10.2019

Astăzi, 15 octombrie 2019, a avut loc la Paris inaugurarea „Promenadei Regina Maria a…

Recepție în onoarea Secretarei Generale a Francofoniei, Louise Mushikiwabo, organizată de ambasadorul Luca Niculescu, președinte al GAFF

19.09.2019

Ambasadorul României în Franța, Luca Niculescu, a găzduit miercuri, 18 septembrie 2019, în …

Forumul Românilor de Pretutindeni

22.07.2019

Anunț din partea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni Ministerul pentru Românii de…