Actualitatea ambasadei

Participarea ambasadorului Luca Niculescu la reuniunea Consiliului Permanent al Francofoniei, Paris, 29 martie 2017

Consiliul Permanent al Francofoniei a fost prima reuniune de nivel înalt după Sommet-ul de la Antananarivo (Madagascar, 26-27 noiembrie 2016) și cea de-a 100 ediție de la constituirea organizației. La intalnire au fost prezenti reprezentanții șefilor de state și de guverne din cele 86 de țări francofone de pe cele 5 continente. Pe ordinea de zi au fost activitățile politice, diplomatice, culturale și economice ale Francofoniei în curs de implementare in urma la Sommet-ul de la Antananarivo. De asemenea, au fost expuse prioritățile până la reuniunea ministerială a statelor francofone din Togo anunțată pentru 25-26 noiembrie 2017.
Ambasadorul Luca Niculescu a transmis un mesaj privind determinarea autorităților române de a se implica activ în realizarea obiectivelor și proiectelor Francofoniei instituționale. În cadrul intervenției sale a prezentat cele trei priorități ale României pentru perioada următoare: 
 • Dezvoltarea dimensiunii regionale a francofoniei, cu accent pe Europa Centrală și de Est, cu sprijinul direct al Biroului regional cu sediul la București. A salutat rezultatele reuniunii corespondenților naționali și miniștrilor educației din regiune, care a avut loc în perioada 23-24 martie 2017 la Skopje, demers finalizat cu un Memorandum de parteneriat cu OIF în domeniul educației.
• Impulsionarea dezvoltării dimensiunii economice a Francofoniei prin contribuția la implementarea Strategiei economice adoptată în 2014. În acest sens, a anunțat că autoritățile române au inițiat demersurile pentru organizarea la București în perioada 1-2 noiembrie 2017 a unei Conferin
țe a femeilor francofone în antreprenoriat. Proiectul a fost agreat la cel mai înalt nivel ca urmare a invitației adresate de Secretarul General al Francofoniei Președintelui României cu ocazia vizitei sale la București în mai 2016. Conferința va fi concentrată pe rolul femeilor în dezvoltarea economică și în antreprenoriat și va viza toate componentele societății (sectorul public, privat, comunitățile locale, private).

• Continuarea demersurilor de promovare a învățământului în limba franceză la toate nivelurile. A evocat Programul de burse postdoctorale și de cercetare "Eugen Ionescu", lansat în 2006, cu ocazia Sommet-ului de la București (600 de tineri din peste 40 de state au beneficiat de această platformă generoasă de cooperare interuniversitară). A exprimat satisfacția privind rezultatele Programului plurianual de formare în limba franceza dedicat funcționarilor din administrația română, instrument important pentru pregătirea președinției române a Consiliului Uniunii Europene din 2019. 
Cu acest prilej, România a fost nominalizată printre cele 11 state care vor deține un loc de membru în cadrul forului decisiv al Agenției Universitare Francofone (Consiliul Administrativ) pentru următorii 4 ani.

 

Ziua Naţională sărbătorită la Ambasada României

01.12.2010

Cu ocazia Zilei Naţionale de 1 decembrie, Ambasada României la Paris a găzduit două recepţii …

Moş Crăciun la ambasadă

12.12.2010

Moş Craciun a vizitat Ambasada României la Paris în 12 decembrie, pentru a răsplăti talentul…

Programul de burse „Eugen Ionescu"

10.11.2010

La 10 noiembrie 2010 a fost lansat apelul la candidaturi pentru programul de burse doctorale şi…

Concert de colinde

10.12.2010

În seara zilei de 10 decembrie a.c., Ambasada României la Paris şi Reprezentanţa permanentă pe …