Actualitatea ambasadei

Reuniune la Ambasadă pe tema pensiilor comunitare, 9 noiembrie 2017

La 9 noiembrie 2017 a avut loc la Ambasadă o reuniune româno-franceză privind sistemele de pensii. Evenimentul și-a propus să asigure prezentarea legislațiilor din România și din Franța în privința pensiilor naționale, precum și a legislației comunitare în domeniu. Inițiativa întâlnirii i-a aparținut Roxanei Iliescu, atașat pentru probleme de muncă și sociale şi s-a bucurat de mare interes.

Înaintea prezentărilor, experții români și francezi au discutat despre evoluțiile legislative și modalitățile concrete de optimizare a schimburilor de date interinstituționale

Maria Luiza Socol-Florescu, director al Direcției Relații Internaționale din cadrul Casei Naționale de Pensii Publice a evidențiat drepturile și obligațiile persoanelor care au exercitat o activitate profesională în România și în Franța, precum și efectele asupra prestațiilor (principii generale, modalitatea de depunere a cererii și alte proceduri, calculul drepturilor de pensie bazate pe principiul pro-rata temporis, exportul pensiilor, coordonatele organismelor cu responsabilități în domeniu).

Fred Blemand, reprezentantul Biroului Consiliere și Oferte de Servicii, CNAV și Caroline Rossi, responsabilă de Convenții Internaționale, CARSAT Nord-Est au vorbit despre sistemul francez de pensii, modalitățile de calculare a pensiei naționale, dispozitivul pensiilor comunitare, situația de văduvie, formalitățile de completat (conținutul dosarului, modalitatea de depunere a cererii, coordonatele organismului competent, termenele de răspuns), serviciile propuse de Asigurarea de Bătrânețe.

Dat fiind interesul față de astfel de reuniuni, se are în vedere continuarea inițiativei în prima parte a anului viitor (februarie/martie 2018), sub forma unor sesiuni de informare sub egida „Zilelor internaționale de informare/consultanță”.

Cei interesați ar putea transmite înainte de reuniune, odată cu înscrierea, documentația de care dispun urmând ca în cadrul întâlnirii, experții să răspundă fiecărui caz în parte.

Prezentările susținute în cadrul reuniunii pot fi consultate la următoarele locații:

Réunion d’information sur les retraites communautaires

Conférence sur la retraite

Fotocronică

 

Inaugurarea „Promenadei Regina Maria a României” la Paris: „Da, Majestate, Parisul vă iubește și vă va iubi mereu”

15.10.2019

Astăzi, 15 octombrie 2019, a avut loc la Paris inaugurarea „Promenadei Regina Maria a…

Recepție în onoarea Secretarei Generale a Francofoniei, Louise Mushikiwabo, organizată de ambasadorul Luca Niculescu, președinte al GAFF

19.09.2019

Ambasadorul României în Franța, Luca Niculescu, a găzduit miercuri, 18 septembrie 2019, în …

Forumul Românilor de Pretutindeni

22.07.2019

Anunț din partea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni Ministerul pentru Românii de…