Actualitatea ambasadei

Celebrarea Zilei Naționale a României la Paris

(credit foto: Dragoș Spițeru)Ambasada României la Paris a celebrat Ziua Națională a României, la 30 noiembrie 2017, în cadrul unei recepții la care au participat numeroase oficialități franceze și reprezentanți ai corpului diplomatic. Evenimentul s-a bucurat de participarea, în calitate de reprezentantă a guvernului francez, a doamnei Nathalie Loiseau, ministrul responsabil de afacerile europene. La manifestare au mai luat parte șefii grupurilor parlamentare de prietenie din Adunarea Națională franceză, respectiv Camera Deputaților din România, deputați și senatori francezi, reprezentanți ai Ministerului francez al Europei și Afacerilor externe și ai altor instituții centrale, numeroși ambasadori și reprezentanți ai misiunilor diplomatice acreditate la Paris.  

În cadrul discursului său, ambasadorul României, Luca Niculescu, a reamintit rolul esențial al Franței în desăvârșirea Marii Uniri și a României moderne, evocând faptul că relațiile dintre România și Franța „se desfășoară sub semnul unui Parteneriat strategic solid în toate domeniile, pe care dorim să-l aprofundăm atât pe plan bilateral – politic, economic, cultural – cât și în dialogul nostru la nivelul Uniunii Europene”. A reamintit că acest obiectiv „a fost reafirmat cu tărie în timpul vizitei în România, în august, a președintelui Franței, Emmanuel Macron – prima vizită bilaterală pe care noul șef al statului francez a efectuat-o în regiune”. Ambasadorul român a reamintit „afinitățile culturale puternice și atașamentul constant al românilor față de limba franceză” și a arătat că „Sezonul cultural România - Franța va fi pentru România unul din evenimentele culturale majore ale ultimului deceniu”.

Ambasadorul Luca Niculescu a salutat în continuare „dialogul româno-francez permanent și pozițiile convergente în multe dintre dosarele europene”. „În fața provocărilor cu care Uniunea Europeană se confruntă în prezent, România consideră, ca și Franța, că nu există altă opțiune decât de a continua consolidarea Uniunii, pentru a putea răspunde mai bine așteptărilor cetățenilor europeni”, a declarat în context ambasadorul României.      

În alocuțiunea sa, doamna Nathalie Loiseau a relevat la rândul său „legăturile profunde de prietenie dintre Franța și România, care datează cel puțin din 1918, odată cu misiunea Berthelot și clădirea României moderne, al cărei centenar îl vom sărbători anul viitor”. A reamintit declarația președintelui Emmanuel Macron potrivit căreia România este pentru Franța „un partener istoric și de viitor”. A făcut apoi o trecere în revistă a cooperării bogate dintre cele două țări, pe plan politic, economic și cultural și a arătat, între altele, că Sezonul cultural Franța-România va fi „o bună ocazie de a celebra dinamismul țărilor noastre în domenii de vârf: sectorul digital, cercetarea, inovarea”. Ministrul francez a ținut să salute „angajamentul pro-european constant al autorităților române” și a asigurat că „România va putea conta pe sprijinul Franței în cadrul pregătirii și desfășurării președinției sale a Consiliului Uniunii Europene, în primul semestru 2019”. 

La evenimentul organizat de Ambasada României la Paris au luat parte peste 1000 de invitați. De asemenea, au participat, în calitate de parteneri, reprezentanți ai Primăriei și ai Casei Orășenești de Cultură din Negrești-Oaș, care i-au încântat pe cei prezenți cu ținutele și produsele culinare specifice zonei.

Fotocronică

(credit foto: Dragoș Spițeru)

Inaugurarea „Promenadei Regina Maria a României” la Paris: „Da, Majestate, Parisul vă iubește și vă va iubi mereu”

15.10.2019

Astăzi, 15 octombrie 2019, a avut loc la Paris inaugurarea „Promenadei Regina Maria a…

Recepție în onoarea Secretarei Generale a Francofoniei, Louise Mushikiwabo, organizată de ambasadorul Luca Niculescu, președinte al GAFF

19.09.2019

Ambasadorul României în Franța, Luca Niculescu, a găzduit miercuri, 18 septembrie 2019, în …

Forumul Românilor de Pretutindeni

22.07.2019

Anunț din partea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni Ministerul pentru Românii de…