Actualitatea ambasadei

Ceremonia de comemorare a 74 de ani de la executarea membrilor Grupului Manouchian-Boczov

La 25 februarie 2018, la cimitirul din Ivry-sur-Seine a avut loc ceremonia de comemorare a 74 de ani de la executarea, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, de către forțele de ocupație naziste, a membrilor Grupului Manouchian-Boczov, un grup al Rezistenței Franceze din care au făcut parte și doi cetățeni români, Olga Bancic-Arpen, originară din Chișinău și Joseph-Marcel Boczov, originar din Baia Sprie.

La comemorarea organizată de Asociația Națională a Foștilor Combatanți și Luptători în Rezistență (ANACR), sub înaltul patronaj al secretarului de stat din Ministerul francez al Armatelor, cu sprijinul primăriei din Ivry-sur-Seine, au participat reprezentanți ai organizațiilor de veterani și foști combatanți, urmași ai luptătorilor în cadrul Rezistenței din Franța, reprezentanți ai autorităților franceze și ai mediului diplomatic. A participat, de asemenea, ultimul supraviețuitor al Grupului, Arsène Tcakarian, în vârstă de 101 ani. Ambasada a fost reprezentată de atașatul apărării, col. Constantin Paraschivu.

Comemorarea are loc în fiecare an în preajma datei de 21 februarie (dată la care au fost executați cei 23 de membri ai Grupului în incinta fortului Mont Valérien), în memoria celor care, indiferent de apartenență etnică sau religioasă, au făcut sacrificiul suprem pentru libertatea Franței, primind recunoașterea postumă prin atribuirea mențiunii „Mort pour la France”.

În acest an, secretarul național al ANACR, Jacques Varin, a omagiat participarea grecilor în cadrul Rezistenței Franceze. În 2017 a fost omagiată implicarea cehilor și a slovacilor.    

Fotocronica

Inaugurarea „Promenadei Regina Maria a României” la Paris: „Da, Majestate, Parisul vă iubește și vă va iubi mereu”

15.10.2019

Astăzi, 15 octombrie 2019, a avut loc la Paris inaugurarea „Promenadei Regina Maria a…

Recepție în onoarea Secretarei Generale a Francofoniei, Louise Mushikiwabo, organizată de ambasadorul Luca Niculescu, președinte al GAFF

19.09.2019

Ambasadorul României în Franța, Luca Niculescu, a găzduit miercuri, 18 septembrie 2019, în …

Forumul Românilor de Pretutindeni

22.07.2019

Anunț din partea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni Ministerul pentru Românii de…