Actualitatea ambasadei

Comemorarea Armistiţiului Primului Război Mondial

 

O delegaţie română condusă de Nicolae Nasta, secretar de stat pentru relaţia cu Parlamentul şi calitatea vieţii personalului din cadrul Ministerul Apărării Naţionale, a participat în data de 11 noiembrie 2018,  la o serie de activități dedicate Zilei Armistiţiului Primului Război Mondial, care s-au desfăşurat la Dieuze în Franța.

 

Partea română a fost reprezentată de Viorel ILIE, ministru pentru relaţia cu Parlamentul, Laura-Iuliana SCÂNTEI, senator în Parlamentul României, Dorin-Sandu VOICU, preşedintele Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, Mihaela-Simona SPINARU, director în cadrul Institului Diplomatic Român, col. Alin Mihai PREDA, locţiitorul şefului Departamentului pentru relaţia cu Parlamentul şi calitatea vieţii personalului, col. Dragoş-Niculin VASILE, directorul adjunct al Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, alţi reprezentanţi ai autorităţilor române, precum şi 11 militari români răniţi în teatrele de operaţii, în prezent membri ai Asociaţiei INVICTUS România.

La ceremonie au mai participat şi Lilian ZAMFIROIU, ambasadorul României în Luxemburg, Remus MĂRĂŞESCU, consulul interimar al României la Strasbourg, cdor Edward CALOTĂ, ataşatul apărării adjunct în Franţa, precum şi cei doi ofiţeri români încadraţi la comandamentul EUROCORPS din Strasbourg.

 

Programul manifestărilor, organizate de M.Ap.N. în colaborare cu autoritățile locale şi cu Ministerul francez al apărării, a cuprins o ceremonie comemorativă în Necropola Naţională de la Dieuze, o slujbă religioasă la Catedrala Sf. Maria Magdalena din localitate, precum şi o vizită la o tranşee specifică Primului Război Mondial, reconstituită într-un spaţiu muzeal.

 

În cadrul ceremonialului militar dedicat eroilor români înhumaţi în Cimitirul românesc din Necropola Naţională de la Dieuze au participat un detaşament de onoare şi muzica militară de la Brigada 30 Gardă “Mihai Viteazul”, iar serviciul religios a fost oficiat de doi preoţi militari români. Au fost depuse jerbe şi coroane de flori şi au fost rostite solemn numele tuturor eroilor români înhumaţi în această necropolă.

 

În cadrul Cimitirului eroilor români din această necropolă au fost înhumate osemintele a 943 eroi români care au murit în prizonierat german. Numele militarilor români înhumaţi în gropi comune sunt consemnate pe cinci plăci comemorative din bronz, în timp ce identitatea militarilor înhumaţi individual este menţionată pe crucile din beton mozaicat care marchează mormintele individuale, străjuite de un monument comemorativ, operă a sculptorului Ion Jalea, inaugurat în anul 1920.

 

Inscripţia dăltuită în piatră la baza monumentului perpetuează, prin expresivitate, memoria destinului eroic al militarilor români care au murit pentru ţară în Primul Război Mondial:

                                 DE-AL VOSTRU VIS EROIC ŞTIINDU-VĂ STĂPÂNI,

 
                                 DORMIŢI VEGHEAŢI DE FRANŢA,

 
                                 DORMIŢI, SOLDAŢI ROMÂNI!

Foto Cronică

Ziua Naţională sărbătorită la Ambasada României

01.12.2010

Cu ocazia Zilei Naţionale de 1 decembrie, Ambasada României la Paris a găzduit două recepţii …

Moş Crăciun la ambasadă

12.12.2010

Moş Craciun a vizitat Ambasada României la Paris în 12 decembrie, pentru a răsplăti talentul…

Programul de burse „Eugen Ionescu"

10.11.2010

La 10 noiembrie 2010 a fost lansat apelul la candidaturi pentru programul de burse doctorale şi…

Concert de colinde

10.12.2010

În seara zilei de 10 decembrie a.c., Ambasada României la Paris şi Reprezentanţa permanentă pe …