Actualitatea ambasadei

François Hollande și ambasadorii UE acreditați la Paris, în vizită la Atelierul Brâncuși și la expozițiile românești din Centrul Pompidou

La invitația ambasadorului României în Franța, Luca Niculescu, fostul președinte francez, François Hollande, alți oficiali, șefi de misiuni diplomatice din țări UE și de la OCDE, au vizitat astăzi Atelierul lui Brâncuși și lucrările artiștilor români expuse la Centrul Pompidou din Paris, sub egida Sezonului România-Franța.

Inaugurat de Președinții Emmanuel Macron și Klaus Iohannis la 27 noiembrie 2018, Sezonul România-Franța beneficiază de o foarte bogată și vizibilă prezență la Centrul Pompidou; un adevărat „sezon românesc” în acest cadru înseamnă mai multe spații de expoziții temporare: Mihai Olos la Atelierul Brâncuși, Matisse-Pallady și „Bluza românească”, Ciprian Mureșan și Serban Savu, Adrian Ghenie.

Acestora li se adaugă bastoanele lui Andrei Cădere care însoțesc întreg parcursul colecției permanente de artă modernă și contemporană, colecție care include numeroase lucrări semnate de artiști precum Victor Brauner, Cornel Brudașcu, Marcel Iancu, Eli Lotar, Tristan Tzara, Geta Brătescu, Mircea Cantor.

Conducerea Centrului Pompidou și curatorii expozițiilor au vorbit invitaților despre lucrările prezentate, unele în premieră și cu sprijinul unor instituții partenere din România, despre schimburile culturale dintre cele două țări, despre contribuția artiștilor români la scena culturală franceză actuală.

Fostul președinte François Hollande este cel care a inițiat, alături de Președintele Klaus Iohannis, Sezonul România-Franța,  ideea manifestării fiind lansată în februarie 2015, cu ocazia vizitei oficiale pe care Președintele României a efectuat-o la Paris.

În programarea sezonului românesc la Centrul Pompidou a mai fost organizată, până la începutul lunii ianuarie a.c., o expoziție consacrată lui Gherasim Luca.

Inaugurarea „Promenadei Regina Maria a României” la Paris: „Da, Majestate, Parisul vă iubește și vă va iubi mereu”

15.10.2019

Astăzi, 15 octombrie 2019, a avut loc la Paris inaugurarea „Promenadei Regina Maria a…

Recepție în onoarea Secretarei Generale a Francofoniei, Louise Mushikiwabo, organizată de ambasadorul Luca Niculescu, președinte al GAFF

19.09.2019

Ambasadorul României în Franța, Luca Niculescu, a găzduit miercuri, 18 septembrie 2019, în …

Forumul Românilor de Pretutindeni

22.07.2019

Anunț din partea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni Ministerul pentru Românii de…