Actualitatea ambasadei

Ambasadorul Luca Niculescu a fost ales președinte al Grupului Ambasadorilor Francofoni din Franța

Ambasadorul României în Franța, Luca Niculescu a fost ales miercuri, 13 februarie 2019, președinte al Grupului Ambasadorilor Francofoni din Franța (GAFF), care reunește peste 40 de ambasadori din state și guverne membre, asociate și observatoare la Organizația internațională a Francofoniei (OIF), acreditați în Republica franceză.

În urma unui vot în unanimitate dat de membrii Consiliului de Administrație al GAFF, Ambasadorul Luca Niculescu, care în ultimii doi ani a exercitat funcția de vicepreședinte al Grupului, a preluat ieri funcția de președinte de la ambasadoarea Haiti, Vanessa Lamothe, care și-a încheiat mandatul de ambasador.

Creat în februarie 2014, Grupul Ambasadorilor Francofoni are drept obiectiv promovarea limbii franceze, a valorilor și principiilor Francofoniei. Acțiunile GAFF vizează să facă cunoscută Francofonia în toată diversitatea sa, să suscite schimbul de experiență între statele francofone și să contribuie la apropierea dintre culturi și la valorizarea sinergiilor în spațiul francofon. De la înființarea sa, Grupul a inițiat și pus în practică o serie de conferințe, dezbateri, seminarii și vizite la nivelul autorităților locale, bucurându-se de o participare la nivel înalt din partea oficialilor francezi.

Mulțumind pentru încrederea pe care i-au acordat-o ambasadorii stator francofone de la Paris, Luca Niculescu a subliniat atașamentul României față de spațiul cultural și de valori al Francofoniei, evocând acțiunea țării noastre în promovarea Francofoniei în Europa Centrală și de Est, în strânsă coordonare cu birourile regionale ale OIF și AUF (Agenția Universitară Francofonă) de la București.

Această responsabilitate intervine într-un moment important al activității Ambasadei României la Paris, respectiv acțiunile care decurg din exercitarea președinției române a Consiliului Uniunii Europene și derularea Sezonului Franța – România, reprezentând o recunoaștere a rolului activ al țări noastre în promovarea limbii franceze și a principiilor Francofoniei instituționale.  

Informații suplimentare:

Organizația Internațională a Francofoniei numără în prezent 88 de state și guverne membre dintre care 61 cu drepturi depline și asociate și 27 cu statut de observator. România a obținut statutul de membru cu drepturi depline al OIF în 1993.

În 2006, Bucureștiul a găzduit cel de-al XI-lea Sommet al Francofoniei, dedicat tehnologiilor informatice în educație, eveniment care a reunit șefi de state și de guverne francofone, fiind pentru prima oară când o țară din Europa Centrală și de Est găzduia o reuniune la nivel înalt a Francofoniei.

În 2007, Secretarul General al OIF a desemnat România un "stat-far" al Francofoniei în Europa Centrală și de Est, pentru rolul său în promovarea limbii franceze și a valorilor francofone în regiune. De altfel, nu întâmplător București-ul găzduiește Birourile regionale pentru Europa Centrală și de Est ale OIF și AUF, iar președinția AUF este asigurată din 2017 de domnul Sorin Mihai Cîmpeanu, fost prim-ministru și fost -ministru al Educației și Cercetării Științifice, rector al Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București și președinte al Consiliului Național al Rectorilor din România.

România a organizat numeroase reuniuni internaționale în cadrul Francofoniei instituționale, cea mai recentă fiind Conferința femeilor antreprenoare francofone de la București din 2017, care a reunit peste 700 de personalități din toate domeniile. Cu acest prilej au pus bazele unei strategii francofone a egalității de gen adoptate la Sommet-ul de la Erevan din octombrie 2018 și a luat naștere o rețea a femeilor antreprenoare francofone, condusă de românca Monica Jiman.

Ziua Naţională sărbătorită la Ambasada României

01.12.2010

Cu ocazia Zilei Naţionale de 1 decembrie, Ambasada României la Paris a găzduit două recepţii …

Moş Crăciun la ambasadă

12.12.2010

Moş Craciun a vizitat Ambasada României la Paris în 12 decembrie, pentru a răsplăti talentul…

Programul de burse „Eugen Ionescu"

10.11.2010

La 10 noiembrie 2010 a fost lansat apelul la candidaturi pentru programul de burse doctorale şi…

Concert de colinde

10.12.2010

În seara zilei de 10 decembrie a.c., Ambasada României la Paris şi Reprezentanţa permanentă pe …