Actualitatea ambasadei

Alegerile europarlamentare, 26 mai 2019

Duminică, 26 mai 2019, vor avea loc alegeri pentru Parlamentul European (PE). Lista secțiilor de votare organizate în străinătate va fi publicată cel mai târziu cu 30 de zile înaintea datei alegerilor, pe pagina web a Ministerului Afacerilor Externe (MAE) și pe cele ale misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României.

 

În prezent sunt disponibile următoarele informații privind desfășurarea procesului electoral:

 • Secțiile de votare din Franța vor fi deschise în intervalul orar 7.00-21.00 (ora Franței).
 • Cetățenii români aflați în străinătate (cu domiciliul în străinătate, cu reședința în străinătate sau aflați ocazional în străinătate) pot vota la orice secție organizată în străinătate, pe baza unui document de identitate românesc valabil. Documentele pe baza cărora se poate vota în străinătate sunt: cartea de identitate provizorie, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic, pașaportul simplu, pașaportul simplu temporar, pașaportul simplu electronic (pentru cetățenii români cu domiciliul în străinătate); cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, cartea electronică de identitate, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic, pașaportul simplu, pașaportul simplu temporar (pentru cetățenii români cu reședința în străinătate și pentru cetățenii români cu domiciliul în România și aflați temporar în străinătate).
 • Recomandăm să verificați din timp valabilitatea actelor de identitate românești și să faceți, dacă este cazul, demersurile necesare pentru înlocuirea/reînnoirea acestora.
 • Cetățenii români care votează la secțiile organizate în străinătate vor fi înscriși în listele electorale suplimentare, în momentul participării la vot.
 • Au drept de vot cetățenii români care au împlinit 18 ani, inclusiv în ziua alegerilor.
 • Fiecare alegător are dreptul la un singur vot. Votul este universal, secret, direct, egal și liber exprimat.
 • Nu pot vota pentru alegerea reprezentanților României în Parlamentul European cetățenii români care sunt înscriși în listele electorale ale altor state membre. Aceștia pot vota doar listele/candidații din statul respectiv. Recomandăm să verificați în timp util dacă sunteți înscriși în listele electorale ale altui stat membru UE și să vă interesați la autoritățile respective unde și cum puteți vota pentru Parlamentul European candidații din țara pe a cărei listă sunteți înscriși.

ATENȚIE (pentru cetățenii români din Franța)

Le citoyen européen qui choisit de voter en France pour les élections européennes perd automatiquement le droit de voter pour ces mêmes élections dans tout autre pays de l’UE. Pour recouvrer son droit de vote aux élections européennes dans un autre pays de l'UE, il doit demander à la mairie sa radiation de la liste complémentaire pour les européennes. S'agissant des élections européennes du 26 mai 2019, la demande de radiation doit être déposée avant le 31 mars 2019.

Alte informații despre organizarea scrutinului în Franța:

https://www.service-public.fr/particuliers/vosdroits/F1937

https://www.paris.fr/elections

https://www.api-site.paris.fr/paris/public/2018%2F9%2Fvote_final_1page.pdf

https://www.facebook.com/paris/videos/elections-europ%C3%A9ennes/1896116743830945/

 • La alegerile din 26 mai 2019, potrivit prevederilor legale aplicabile, nu se poate vota prin corespondență. De asemenea, nu se poate vota cu titlul de călătorie și nici nu se poate utiliza cartea de alegător.
 • Pentru acest scrutin, nu este aplicabilă prevederea legală referitoare la organizarea unor secții de votare suplimentare pentru localitățile sau grupurile de localități în care își au domiciliul sau reședința, conform Registrului electoral, cel puțin 100 de alegători (prevederea funcționează doar la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților).
 • La alegerile pentru PE va funcționa Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV); acesta presupune că un operator de calculator va prelua, în secția de votare, înainte de exercitarea dreptului de vot, datele personale ale alegătorului și le va introduce în aplicația specială. Aplicația are scopul de preveni frauda electorală și votul multiplu.

 

Reamintim că în procesul electoral din străinătate, MAE îi revin doar sarcini de ordin administrativ-organizatoric și de informare a alegătorilor. MAE va acționa permanent în sensul îmbunătățirii condițiilor de vot, în funcție de resursele de care dispune, și va lua toate măsurile necesare pentru ca votul din 26 mai 2019 să decurgă în cele mai bune condiții.

 

Vă recomandăm să consultați:

 • Ghidul alegătorului român din străinătate (link)
 • Întrebări frecvente referitoare la votul în străinătate la alegerile pentru PE (link)

Informații suplimentare:

Ministerul Afacerilor Externe: www.mae.ro

Alegerile europarlamentare, 26 mai 2019

26.02.2019

Duminică, 26 mai 2019, vor avea loc alegeri pentru Parlamentul European (PE). Lista secțiilor …

Ambasadorul Luca Niculescu a lansat, la Academia Franceză, Marele Premiu al ambasadorilor francofoni

21.03.2019

Sub președinția ambasadorului României, Luca Niculescu, Grupul Ambasadorilor Francofoni din…

Ministrul francez al Culturii și ambasadorul României în Franța au lansat jocul „ROMANICA”

19.03.2019

Ministrul francez al Culturii, Franck Riester și ambasadorul României în Franța, Luca…

Reuniunea informală a miniștrilor europeni responsabili pentru domeniul dizabilității

15.03.2019

România, în calitate de președinție rotativă a Consiliului UE, împreună cu Franța, a…