Actualitatea ambasadei

Propunerile preşedintelui Emmanuel Macron privind «Renașterea europeană», prezentate astăzi la Ambasada României la Paris

În cadrul Președinției române a Consiliului UE, Ambasada României în Franța a organizat astăzi, 5 martie 2019, o reuniune a ambasadorilor statelor membre UE acreditați la Paris. Reuniunea l-a avut ca invitat special pe Clément Beaune, Consilierul pentru Europa al președintelui Emmanuel Macron, iar tema principală a discuțiilor a fost scrisoarea șefului statului francez adresată cetățenilor europeni și publicată azi în media din statele membre ale UE.

Reprezentantul președintelui francez a arătat că propunerile Franţei privind „Renașterea europeană” intervin într-un context decisiv pentru proiectul european, la numai câteva zile de la data prevăzută pentru ieşirea Marii Britanii din UE şi cu mai puţin de trei luni înainte de alegerile europene. Ele sunt concentrate pe trei dimensiuni: apărarea libertăţii, protejarea Europei şi redescoperirea spiritului de progres.

Iniţiativa Preşedintelui francez se înscrie în viziunea exprimată în discursul de la Sorbona din septembrie 2017. Clément Beaune a arătat că scrisoarea, denumită simbolic “Pentru o renaştere europeană,  evidențiază dimensiunea umanistă a Europei şi necesitatea promovării modelului european. Planul propus de Preşedintele E. Macron constituie o contribuţie la dezbaterea, la nivel european, privind viitorul Europei. Se aşteaptă ca în următoarea perioadă să fie prezentate o serie de măsuri concrete pentru punerea în aplicare a acestei inițiative.

Prezenţa lui Clément Beaune la Ambasada României la Paris se înscrie în seria reuniunilor tematice pe care misiunea diplomatică le organizează pe parcursul Președinției române cu șefii misiunilor diplomatice ale țărilor UE acreditați la Paris. Reamintim că prima reuniune de acest fel a avut loc la 25 ianuarie 2019 în prezența ministrului Europei și afacerilor externe, Jean-Yves Le Drian, urmată de participarea Ministrului francez pentru Afaceri europene, Nathalie Loiseau, în 15 februarie.

Mai multe fotografii gasiți în galeria foto.

Alegerile europarlamentare, 26 mai 2019

26.02.2019

Duminică, 26 mai 2019, vor avea loc alegeri pentru Parlamentul European (PE). Lista secțiilor …

Ambasadorul Luca Niculescu a lansat, la Academia Franceză, Marele Premiu al ambasadorilor francofoni

21.03.2019

Sub președinția ambasadorului României, Luca Niculescu, Grupul Ambasadorilor Francofoni din…

Ministrul francez al Culturii și ambasadorul României în Franța au lansat jocul „ROMANICA”

19.03.2019

Ministrul francez al Culturii, Franck Riester și ambasadorul României în Franța, Luca…

Reuniunea informală a miniștrilor europeni responsabili pentru domeniul dizabilității

15.03.2019

România, în calitate de președinție rotativă a Consiliului UE, împreună cu Franța, a…