Actualitatea ambasadei

Propunerile preşedintelui Emmanuel Macron privind «Renașterea europeană», prezentate astăzi la Ambasada României la Paris

În cadrul Președinției române a Consiliului UE, Ambasada României în Franța a organizat astăzi, 5 martie 2019, o reuniune a ambasadorilor statelor membre UE acreditați la Paris. Reuniunea l-a avut ca invitat special pe Clément Beaune, Consilierul pentru Europa al președintelui Emmanuel Macron, iar tema principală a discuțiilor a fost scrisoarea șefului statului francez adresată cetățenilor europeni și publicată azi în media din statele membre ale UE.

Reprezentantul președintelui francez a arătat că propunerile Franţei privind „Renașterea europeană” intervin într-un context decisiv pentru proiectul european, la numai câteva zile de la data prevăzută pentru ieşirea Marii Britanii din UE şi cu mai puţin de trei luni înainte de alegerile europene. Ele sunt concentrate pe trei dimensiuni: apărarea libertăţii, protejarea Europei şi redescoperirea spiritului de progres.

Iniţiativa Preşedintelui francez se înscrie în viziunea exprimată în discursul de la Sorbona din septembrie 2017. Clément Beaune a arătat că scrisoarea, denumită simbolic “Pentru o renaştere europeană,  evidențiază dimensiunea umanistă a Europei şi necesitatea promovării modelului european. Planul propus de Preşedintele E. Macron constituie o contribuţie la dezbaterea, la nivel european, privind viitorul Europei. Se aşteaptă ca în următoarea perioadă să fie prezentate o serie de măsuri concrete pentru punerea în aplicare a acestei inițiative.

Prezenţa lui Clément Beaune la Ambasada României la Paris se înscrie în seria reuniunilor tematice pe care misiunea diplomatică le organizează pe parcursul Președinției române cu șefii misiunilor diplomatice ale țărilor UE acreditați la Paris. Reamintim că prima reuniune de acest fel a avut loc la 25 ianuarie 2019 în prezența ministrului Europei și afacerilor externe, Jean-Yves Le Drian, urmată de participarea Ministrului francez pentru Afaceri europene, Nathalie Loiseau, în 15 februarie.

Mai multe fotografii gasiți în galeria foto.

Inaugurarea „Promenadei Regina Maria a României” la Paris: „Da, Majestate, Parisul vă iubește și vă va iubi mereu”

15.10.2019

Astăzi, 15 octombrie 2019, a avut loc la Paris inaugurarea „Promenadei Regina Maria a…

Recepție în onoarea Secretarei Generale a Francofoniei, Louise Mushikiwabo, organizată de ambasadorul Luca Niculescu, președinte al GAFF

19.09.2019

Ambasadorul României în Franța, Luca Niculescu, a găzduit miercuri, 18 septembrie 2019, în …

Forumul Românilor de Pretutindeni

22.07.2019

Anunț din partea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni Ministerul pentru Românii de…