Actualitatea ambasadei

Reuniunea informală a miniștrilor europeni responsabili pentru domeniul dizabilității

România, în calitate de președinție rotativă a Consiliului UE, împreună cu Franța, a organizat la Paris în 14 martie 2019 o reuniune informală a miniștrilor europeni responsabili pentru domeniul dizabilității. Reuniunea a fost prezidată de ministrul pentru afaceri europene, Nathalie LOISEAU și de secretarul de stat responsabil pentru domeniul dizabilității, Sophie CLUZEL. Delegația română a fost compusă din: președintele Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități, Adrian Vlad CHIOTAN, consilierul ministrului muncii și justiției sociale, Mihai TOMESCU și Ambasadorul României în Franța, Luca NICULESCU.

La reuniune au participat reprezentanți ai SM UE, Comisiei Europene, Agenției pentru Drepturi Fundamentale (FRA), membri ai unor organizații neguvernamentale care activează în domeniu. Obiectivul vizat a fost acela de a atrage atenția opiniei publice cu privire la provocările actuale din domeniu, în contextul în care la nivelul Uniunii Europene sunt circa 80 de milioane de persoane cu dizabilități. Organizatorii au dorit crearea unei platforme europene dedicată studiilor de cercetare și dezvoltare a tehnologiilor pentru susținerea persoanelor cu dizabilități și au pledat pentru definirea locului acestora în cadrul UE. Cu acest prilej, SM UE au fost invitate să elaboreze un set de bune practici incluzive la nivel european.

În deschidere, ministrul N. LOISEAU a exprimat satisfacția organizării acestei conferințe, în strânsă cooperare cu autoritățile române, într-un context în care la nivelul UE are loc o reflecție cu privire la viitorul acesteia. A încurajat schimbul de idei inovatoare şi bunele practici în domeniu între actorii implicați din Statele Membre. Participanții au salutat adoptarea în Parlamentul European, în ziua premergătoare conferinței, a Directivei accesibilitate și au evidențiat necesitatea definirii Strategiei europene pentru dizabilitate post-2020.

La rândul său, A. CHIOTAN a încurajat Statele Membre să urgenteze promovarea măsurilor necesare pentru a creşte gradul de accesibilitate al persoanelor cu dizabilităţi la tehnologia informației. A subliniat necesitatea ca aceasta să devină o prioritate pe agenda publică a tuturor SM UE și un vector de mobilizare pentru toți actorii implicați în procesul de reglementare, planificare, dezvoltare a infrastructurii digitale.

Reuniunea informală a miniștrilor responsabili pentru domeniul handicapului s-a încheiat prin adoptarea unei declarații comune, care va sta la baza realizării viitoarei Strategii Europene pentru Persoanele cu Dizabilități (post-2020), document strategic ce va înlocui Strategia Europeană pentru persoanele cu Dizabilități 2010-2020.

În marja reuniunii informale, Ambasadorul României în Franța, Luca NICULESCU, a organizat la Ambasada României în Republica Franceză o întâlnire a reprezentanților instituționali responsabili din SM UE, la care a participat și secretarul de stat pentru domeniul dizabilității, Sophie CLUZEL.     

Informații suplimentare se regăsesc pe site-ul ministerului francez al afacerilor externe: 

https://www.diplomatie.gouv.fr/fr/dossiers-pays/europe/evenements/article/conference-des-ministres-europeens-charges-du-handicap-un-engagement-commun

Mai multe fotografii in galeria foto.

Ziua Naţională sărbătorită la Ambasada României

01.12.2010

Cu ocazia Zilei Naţionale de 1 decembrie, Ambasada României la Paris a găzduit două recepţii …

Moş Crăciun la ambasadă

12.12.2010

Moş Craciun a vizitat Ambasada României la Paris în 12 decembrie, pentru a răsplăti talentul…

Programul de burse „Eugen Ionescu"

10.11.2010

La 10 noiembrie 2010 a fost lansat apelul la candidaturi pentru programul de burse doctorale şi…

Concert de colinde

10.12.2010

În seara zilei de 10 decembrie a.c., Ambasada României la Paris şi Reprezentanţa permanentă pe …