Actualitatea ambasadei

Reuniunea informală a miniștrilor europeni responsabili pentru domeniul dizabilității

România, în calitate de președinție rotativă a Consiliului UE, împreună cu Franța, a organizat la Paris în 14 martie 2019 o reuniune informală a miniștrilor europeni responsabili pentru domeniul dizabilității. Reuniunea a fost prezidată de ministrul pentru afaceri europene, Nathalie LOISEAU și de secretarul de stat responsabil pentru domeniul dizabilității, Sophie CLUZEL. Delegația română a fost compusă din: președintele Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități, Adrian Vlad CHIOTAN, consilierul ministrului muncii și justiției sociale, Mihai TOMESCU și Ambasadorul României în Franța, Luca NICULESCU.

La reuniune au participat reprezentanți ai SM UE, Comisiei Europene, Agenției pentru Drepturi Fundamentale (FRA), membri ai unor organizații neguvernamentale care activează în domeniu. Obiectivul vizat a fost acela de a atrage atenția opiniei publice cu privire la provocările actuale din domeniu, în contextul în care la nivelul Uniunii Europene sunt circa 80 de milioane de persoane cu dizabilități. Organizatorii au dorit crearea unei platforme europene dedicată studiilor de cercetare și dezvoltare a tehnologiilor pentru susținerea persoanelor cu dizabilități și au pledat pentru definirea locului acestora în cadrul UE. Cu acest prilej, SM UE au fost invitate să elaboreze un set de bune practici incluzive la nivel european.

În deschidere, ministrul N. LOISEAU a exprimat satisfacția organizării acestei conferințe, în strânsă cooperare cu autoritățile române, într-un context în care la nivelul UE are loc o reflecție cu privire la viitorul acesteia. A încurajat schimbul de idei inovatoare şi bunele practici în domeniu între actorii implicați din Statele Membre. Participanții au salutat adoptarea în Parlamentul European, în ziua premergătoare conferinței, a Directivei accesibilitate și au evidențiat necesitatea definirii Strategiei europene pentru dizabilitate post-2020.

La rândul său, A. CHIOTAN a încurajat Statele Membre să urgenteze promovarea măsurilor necesare pentru a creşte gradul de accesibilitate al persoanelor cu dizabilităţi la tehnologia informației. A subliniat necesitatea ca aceasta să devină o prioritate pe agenda publică a tuturor SM UE și un vector de mobilizare pentru toți actorii implicați în procesul de reglementare, planificare, dezvoltare a infrastructurii digitale.

Reuniunea informală a miniștrilor responsabili pentru domeniul handicapului s-a încheiat prin adoptarea unei declarații comune, care va sta la baza realizării viitoarei Strategii Europene pentru Persoanele cu Dizabilități (post-2020), document strategic ce va înlocui Strategia Europeană pentru persoanele cu Dizabilități 2010-2020.

În marja reuniunii informale, Ambasadorul României în Franța, Luca NICULESCU, a organizat la Ambasada României în Republica Franceză o întâlnire a reprezentanților instituționali responsabili din SM UE, la care a participat și secretarul de stat pentru domeniul dizabilității, Sophie CLUZEL.     

Informații suplimentare se regăsesc pe site-ul ministerului francez al afacerilor externe: 

https://www.diplomatie.gouv.fr/fr/dossiers-pays/europe/evenements/article/conference-des-ministres-europeens-charges-du-handicap-un-engagement-commun

Mai multe fotografii in galeria foto.

Rezultatul concursului pentru selecția și atribuirea bursei „Ierunca-Lovinescu” 2019/2020

15.07.2019

PROCES-VERBAL încheiat astăzi, 12 iulie 2019, cu ocazia concursului organizat pentru…

Personalități franceze decorate la Ambasada României la Paris pentru reușita Sezonului România-Franța

12.07.2019

La 11 iulie 2019, ambasadorul României la Paris, Luca Niculescu, a înmânat unor…

Ambasadorul Luca Niculescu a fost reales președinte al Grupului ambasadorilor francofoni din Franța în cadrul Adunării Generale anuale

05.07.2019

Ambasadorul României în Franța, Luca Niculescu, a condus în calitate de președinte al…

Comemorarea Debarcării din Normandia, la Sainte-Mère-Eglise

10.06.2019

Comemorarea Debarcării din Normandia a fost marcată, la 9 iunie 2019, la Sainte-Mère-Eglise, în …