Actualitatea ambasadei

Ministrul francez al Culturii și ambasadorul României în Franța au lansat jocul „ROMANICA”

Ministrul francez al Culturii, Franck Riester și ambasadorul României în Franța, Luca Niculescu, au lansat ieri jocul video „ROMANICA”. Evenimentul, în două etape, a început cu o conferință de presă, la sediul Ministerului francez al Culturii, urmată de prezentarea jocului și un concert susținut de cunoscutul artist român, Keo, în Sala Bizantină a Ambasadei României la Paris.

La eveniment au mai asistat președinta Institutului Cultural Român, Liliana Țuroiu, președintele Institutului francez, Pierre Buhler, Comisarul general francez al Sezonului România-Franța 2019, Jean-Jacques Garnier, ambasadori francofoni, reprezentanți din conducerea Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF), profesori, cercetători, membri ai comunității românești din Franța.

Ministrul Riester a salutat realizarea acestui proiect în cadrul Sezonului România-Franța 2019 și în timpul Președinției române a Consiliului Uniunii Europene, apreciind că jocul este o reflectare a dinamismului creativ și a sinergiilor dintre cele două țări.

La rândul său, ambasadorul Luca Niculescu și-a exprimat satisfacția față de succesul pe care îl are Sezonul România-Franța 2019 și a subliniat că „ROMANICA" este un exemplu de idei care fac să crească interesul reciproc pentru cunoaștere, care scot în evidență puncte comune și creează noi legături. A exemplificat cu scriitorul originar din România, Tristan Tzara, care este, în egală măsură, unul dintre fondatorii mișcării Dada și ai Institutului de Studii Occitane, creat în 1945. Totodată, în contextul sărbătoririi Zilei Internaționale a Francofoniei, a arătat că asocierea României la realizarea jocului este cu atât mai naturală cu cât această inițiativă este menită să evidențieze diversitatea și bogăția limbilor și culturilor francofone. A mai reamintit de statutul privilegiat al țării noastre, de „stat-far” al francofoniei în Europa Centrală și de Est, reafirmat prin vizita de săptămâna trecută la București a noului secretar general al Francofoniei, Louise Mushikiwabo, prima sa vizită într-o o țară membră a OIF.

Mai multe fotografii puteți vedea în galeria foto.

*************************

Jocul „ROMANICA” este un proiect video digital realizat la inițiativa Delegației Generale pentru limba franceză și limbile din Franța (din cadrul Ministerului francez al Culturii), în parteneriat cu Organizația Internațională a Francofoniei (OIF) și cu Asociația pentru promovarea intercomprehensiunii la distanță (APICAD). Obiectivul jocului este de a promova limbile latine și conceptul de intercomprehensiune, o formă de comunicare plurilingvă, în care toată lumea înțelege limba celuilalt, și se exprimă în limba sa, generând astfel dezvoltarea bagajului de cunoștințe ale ambelor părți.

Realizat împreună cu un studio francez de specialitate, jocul este o aplicație gratuită pentru telefoane mobile și tablete, la care a lucrat o echipă pedagogică din partea APICAD, coordonată de Doina Spiță, reputat profesor universitar din Iași. Platforma digitală „ROMANICA” este o premieră în domeniu, înglobând opt limbi latine: română, franceză, italiană, spaniolă, portugheză, catalană, occitană și corsicană. Utilizatorii sunt invitați să se familiarizeze cu termeni din aceste limbi, printr-o metodologie care reflectă asemănările dintre cuvinte. De asemenea, jocul oferă utilizatorilor informații cu privire la cultura, geografia, istoria, arta culinară și tradițiile statelor vizate.

Jocul video poate fi descărcat gratuit de pe platformele Apple App Store și Google Play.

Rezultatul concursului pentru selecția și atribuirea bursei „Ierunca-Lovinescu” 2019/2020

15.07.2019

PROCES-VERBAL încheiat astăzi, 12 iulie 2019, cu ocazia concursului organizat pentru…

Personalități franceze decorate la Ambasada României la Paris pentru reușita Sezonului România-Franța

12.07.2019

La 11 iulie 2019, ambasadorul României la Paris, Luca Niculescu, a înmânat unor…

Ambasadorul Luca Niculescu a fost reales președinte al Grupului ambasadorilor francofoni din Franța în cadrul Adunării Generale anuale

05.07.2019

Ambasadorul României în Franța, Luca Niculescu, a condus în calitate de președinte al…

Comemorarea Debarcării din Normandia, la Sainte-Mère-Eglise

10.06.2019

Comemorarea Debarcării din Normandia a fost marcată, la 9 iunie 2019, la Sainte-Mère-Eglise, în …