Actualitatea ambasadei

Ministrul francez al Culturii și ambasadorul României în Franța au lansat jocul „ROMANICA”

Ministrul francez al Culturii, Franck Riester și ambasadorul României în Franța, Luca Niculescu, au lansat ieri jocul video „ROMANICA”. Evenimentul, în două etape, a început cu o conferință de presă, la sediul Ministerului francez al Culturii, urmată de prezentarea jocului și un concert susținut de cunoscutul artist român, Keo, în Sala Bizantină a Ambasadei României la Paris.

La eveniment au mai asistat președinta Institutului Cultural Român, Liliana Țuroiu, președintele Institutului francez, Pierre Buhler, Comisarul general francez al Sezonului România-Franța 2019, Jean-Jacques Garnier, ambasadori francofoni, reprezentanți din conducerea Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF), profesori, cercetători, membri ai comunității românești din Franța.

Ministrul Riester a salutat realizarea acestui proiect în cadrul Sezonului România-Franța 2019 și în timpul Președinției române a Consiliului Uniunii Europene, apreciind că jocul este o reflectare a dinamismului creativ și a sinergiilor dintre cele două țări.

La rândul său, ambasadorul Luca Niculescu și-a exprimat satisfacția față de succesul pe care îl are Sezonul România-Franța 2019 și a subliniat că „ROMANICA" este un exemplu de idei care fac să crească interesul reciproc pentru cunoaștere, care scot în evidență puncte comune și creează noi legături. A exemplificat cu scriitorul originar din România, Tristan Tzara, care este, în egală măsură, unul dintre fondatorii mișcării Dada și ai Institutului de Studii Occitane, creat în 1945. Totodată, în contextul sărbătoririi Zilei Internaționale a Francofoniei, a arătat că asocierea României la realizarea jocului este cu atât mai naturală cu cât această inițiativă este menită să evidențieze diversitatea și bogăția limbilor și culturilor francofone. A mai reamintit de statutul privilegiat al țării noastre, de „stat-far” al francofoniei în Europa Centrală și de Est, reafirmat prin vizita de săptămâna trecută la București a noului secretar general al Francofoniei, Louise Mushikiwabo, prima sa vizită într-o o țară membră a OIF.

Mai multe fotografii puteți vedea în galeria foto.

*************************

Jocul „ROMANICA” este un proiect video digital realizat la inițiativa Delegației Generale pentru limba franceză și limbile din Franța (din cadrul Ministerului francez al Culturii), în parteneriat cu Organizația Internațională a Francofoniei (OIF) și cu Asociația pentru promovarea intercomprehensiunii la distanță (APICAD). Obiectivul jocului este de a promova limbile latine și conceptul de intercomprehensiune, o formă de comunicare plurilingvă, în care toată lumea înțelege limba celuilalt, și se exprimă în limba sa, generând astfel dezvoltarea bagajului de cunoștințe ale ambelor părți.

Realizat împreună cu un studio francez de specialitate, jocul este o aplicație gratuită pentru telefoane mobile și tablete, la care a lucrat o echipă pedagogică din partea APICAD, coordonată de Doina Spiță, reputat profesor universitar din Iași. Platforma digitală „ROMANICA” este o premieră în domeniu, înglobând opt limbi latine: română, franceză, italiană, spaniolă, portugheză, catalană, occitană și corsicană. Utilizatorii sunt invitați să se familiarizeze cu termeni din aceste limbi, printr-o metodologie care reflectă asemănările dintre cuvinte. De asemenea, jocul oferă utilizatorilor informații cu privire la cultura, geografia, istoria, arta culinară și tradițiile statelor vizate.

Jocul video poate fi descărcat gratuit de pe platformele Apple App Store și Google Play.

Alegerile europarlamentare, 26 mai 2019

26.02.2019

Duminică, 26 mai 2019, vor avea loc alegeri pentru Parlamentul European (PE). Dispoziții…

Decorarea prof. univ. dr. Jacques Marescaux

04.04.2019

Ieri la Ambasadă a avut loc ceremonia de înmânare a distincției Ordinul „Meritul…

Ambasadorul Luca Niculescu a lansat, la Academia Franceză, Marele Premiu al ambasadorilor francofoni

21.03.2019

Sub președinția ambasadorului României, Luca Niculescu, Grupul Ambasadorilor Francofoni din…

Ministrul francez al Culturii și ambasadorul României în Franța au lansat jocul „ROMANICA”

19.03.2019

Ministrul francez al Culturii, Franck Riester și ambasadorul României în Franța, Luca…