Actualitatea ambasadei

Ambasadorul Luca Niculescu a lansat, la Academia Franceză, Marele Premiu al ambasadorilor francofoni

Sub președinția ambasadorului României, Luca Niculescu, Grupul Ambasadorilor Francofoni din Franța (GAFF)  a lansat joi, 21 martie 2019, Marele Premiu al GAFF.  Acest premiu este rezultatul unui parteneriat cu Academia Franceză și Academia de Științe Morale și Politice din Franța și are sprijinul Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF). În fiecare an, ambasadorii francofoni vor recompensa o carte scrisă în limba franceză având ca temă relațiile internaționale, politica sau istoria. 

Ceremonia de lansare a avut loc la Academia Franceză, în prezența Secretarului perpetuu al Academiei, doamna  Hélène Carrère d’Encausse, și a Secretarului de stat din Ministerul Europei și Afacerilor Externe, Jean-Baptiste Lemoyne. OIF a fost reprezentată de administratorul Adama Ouane și de directorul de cabinet al Secretarei Generale a Francofoniei, Louise Mushikiwabo.  La eveniment au participat numeroși academicieni, ambasadori, reprezentanți ai corpului diplomatic și jurnaliști. 

Ambasadorul României a subliniat valoarea simbolică a anunțării acestui premiu în săptămâna dedicată Francofoniei, mișcare ce va sărbători anul viitor 50 de ani de existență. Luca Niculescu a scos în evidență angajamentul României în Francofonie, amintind de existența la București a unei Piețe a Francofoniei, unică în Europa, precum și a bustului părintelui fondator al mișcării, Léopold Sédar Senghor, care a fost și membru al Academiei Franceze. 

Secretarul de stat Jean-Baptiste Lemoyne a salutat inițiativa GAFF, amintind că exact în urmă cu un an, în același loc, Președintele Emmanuel Macron prezenta strategia Franței pentru limba franceză și multilingvism. 

Secretarul perpetuu al Academiei Franceze, Hélène Carrère d’Encausse, și-a exprimat întreaga susținere pentru această idee, care reînnoadă tradiția Premiului ambasadorilor, la care Academia Franceză a fost asociată. În trecut, acest premiu a recompensat autori prestigioși precum Antoine de Saint-Exupéry, André Maurois, Georges Duby sau Raymond Aron. 

Obiectivul ambasadorilor din GAFF este ca prima ediție a acestui premiu să aibă loc până la finalul anului. 

 

Informații suplimentare:

Grupul Ambasadorilor Francofoni din Franța (GAFF) reunește ambasadori din state și guverne membre, asociate și observatoare la Organizația Internațională a Francofoniei (OIF), acreditați în Franța. Creat în februarie 2014, GAFF are drept obiectiv promovarea limbii franceze, a valorilor și principiilor Francofoniei. Acțiunile Grupului urmăresc să facă cunoscută Francofonia în toată diversitatea sa, să încurajeze schimbul de experiență între statele francofone, să contribuie la apropierea dintre culturi și la valorificarea sinergiilor în spațiul francofon. De la înființarea sa, Grupul a organizat conferințe, dezbateri, seminarii și vizite la nivel local, care s-au bucurat de prezența unor importanți oficiali francezi.

Ambasadorul României în Franța, Luca Niculescu, a fost ales președinte al GAFF la 13 februarie 2019, după ce timp de 2 ani a asigurat vicepreședinția Grupului.

Mai multe fotografii găsiți în galeria foto.

Ziua Naţională sărbătorită la Ambasada României

01.12.2010

Cu ocazia Zilei Naţionale de 1 decembrie, Ambasada României la Paris a găzduit două recepţii …

Moş Crăciun la ambasadă

12.12.2010

Moş Craciun a vizitat Ambasada României la Paris în 12 decembrie, pentru a răsplăti talentul…

Programul de burse „Eugen Ionescu"

10.11.2010

La 10 noiembrie 2010 a fost lansat apelul la candidaturi pentru programul de burse doctorale şi…

Concert de colinde

10.12.2010

În seara zilei de 10 decembrie a.c., Ambasada României la Paris şi Reprezentanţa permanentă pe …