Actualitatea ambasadei

Ambasadorul României a decernat Premiul de carte de istorie a Europei, ediția 2019

Ambasadorul Luca Niculescu a decernat astăzi, 17 mai 2019, Premiul de carte de istorie a Europei, oferit de Asociația istoricilor, care recompensează anual un autor care a avut o contribuție importantă la cunoașterea și înțelegerea istoriei popoarelor și civilizației Europei. Ceremonia a avut loc în contextul exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene. Au participat numeroși istorici, academicieni, oameni politici, editori, reprezentanți ai corpului diplomatic și membri ai asociației.

Premiul a fost acordat în acest an istoricului Jean-Marie Le Gall, profesor de istorie la Universitatea Paris 1 Pantheon-Sorbonne, pentru cartea sa „Défense et illustration de la Renaissance/Apărare și ilustrare a Renașterii”, publicată la reputata editură franceză PUF- Presses Universitaires de France (Humensis).

De la crearea sa în 2010, Premiul de carte de istorie a Europei, este decernat de 10 ani în jurul zilei de 9 mai, Ziua Europei, pentru o lucrare de istorică științifică, accesibilă publicului larg, care contribuie semnificativ la sensibilizarea și cunoașterea istoriei popoarelor și civilizației europene. Juriul este compus din istorici și personalități franceze și europene.

Președintele Asociației istoricilor, Yves-Marie Bercé, membru al Academiei de Inscripții și Belles-Lettres (Academia franceză) a realizat, în deschiderea evenimentului, o incursiune în istoria României, evocând latinitatea poporului român și legăturile istorice profunde ale țării noastre cu Franța.

În cadrul intervenției sale, Ambasadorul Luca Niculescu a evocat simbolistica Palatului Béhague - rezidența Ambasadei României la Paris - în peisajul cultural și artistic de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, amintind că numeroase personalități artistice ale vremii, precum: Marcel Proust, Paul Valery și Auguste Rodin au trecut pragul Palatului. A subliniat că organizarea acestei ceremonii prestigioase în clădirea istorică a Ambasadei României reamintește misiunea și datoria de continuare a tradiției de promovare a artei, culturii și istoriei europene.

Ambasadorul Luca Niculescu a prezentat, totodată, reușitele înregistrate până în prezent de Președinția româna a Consiliului UE și cele ale Sezonului România-Franța, care a încheiat cu succes prima sa etapă derulată timp de 3 luni pe teritoriul francez.

Prezent la eveniment, eurodeputatul Alain Lamassoure a declarat în cadrul intervenției sale că reușitele legislative europene se datorează în special calității negocierilor conduse de România, subliniind că Președinția română a Consiliului UE a fost printre cele mai active din ultima perioadă.

Lista secțiilor de votare organizate în Franța și Monaco pentru alegerile prezidențiale din luna noiembrie 2019

25.10.2019

1. Paris 1 - Ambasadă, Palatul Béhague, etaj 1, 123, Rue Saint-Dominique, 75007, Paris 2. Paris …

Inaugurarea „Promenadei Regina Maria a României” la Paris: „Da, Majestate, Parisul vă iubește și vă va iubi mereu”

15.10.2019

Astăzi, 15 octombrie 2019, a avut loc la Paris inaugurarea „Promenadei Regina Maria a…

Recepție în onoarea Secretarei Generale a Francofoniei, Louise Mushikiwabo, organizată de ambasadorul Luca Niculescu, președinte al GAFF

19.09.2019

Ambasadorul României în Franța, Luca Niculescu, a găzduit miercuri, 18 septembrie 2019, în …