Actualitatea ambasadei

Ambasadorul Luca Niculescu a fost reales președinte al Grupului ambasadorilor francofoni din Franța în cadrul Adunării Generale anuale

Ambasadorul României în Franța, Luca Niculescu, a condus în calitate de președinte al Grupului ambasadorilor francezi din Franța (GAFF) lucrările Adunării Generale anuale, care a avut loc în 3 iulie 2019 la sediul Ministerului francez de externe (Quai d'Orsay).

În continuarea acestei reuniuni, cei peste treizeci de ambasadori francofoni acreditați în Franța și reprezentanți personali ai șefilor de state și de guverne membre ale Organizației Internaționale a Francofoniei, au fost invitați la recepție oferită de secretarul de stat la Ministerul Afacerilor Externe și Europa, Jean-Baptiste Lemoyne. Numeroși colaboratori și operatori ai Francofoniei (TV5Monde, APF, AUF, AIMF), precum și reprezentanți ai Academiei franceze și ai Organizației Internaționale a Francofoniei au răspuns invitației diplomației franceze.

Cu acest prilej, Ambasadorul României în Franța, Luca Niculescu, a fost reales în funcția de președinte al Grupului ambasadorilor francofoni din Franța pentru perioada 2019-2020. De asemenea, a fost ales un Consiliu de administrație, care se întrunește lunar având drept obiectiv organizarea activității GAFF: vizite în teritoriu; întâlniri și conferințe cu reprezentanți ai administrației centrale și locale franceze, cu exponenți ai mediului economic și universitar.

Suntem foarte bucuroși că grupul este în continuă extindere și salut prezența printre noi a noilor membri, respectiv: Grecia, Malta - care a devenit membru al francofoniei la ultimul Summit al Francofoniei de la Erevan, Macedonia de Nord și Cipru. Extinderea continuă a familiei francofone cu reprezentanți de pe toate continentele, aparținând  unor culturi și religii diferite, demonstrează interesul deosebit al acestora pentru Francofonie. Cu toate acestea, suntem conștienți că este aceasta este insuficient cunoscută în țările noastre și suntem hotărâți să contribuim la promovarea și descoperirea diversității francofone” a subliniat  ambasadorul Luca Niculescu.

De la preluarea funcției de președinte în luna februarie anul acesta, Ambasadorul Luca Niculescu a organizat numeroase activități dedicate promovării francofoniei și limbii franceze, precum și  pentru stabilirea de legături de colaborare și parteneriate între diferiți actori francofoni. Printre acestea se numără: o misiune a GAFF la Bordeaux (11-12 martie 2019), cu ocazia Zilei Internaționale a Francofoniei, ca răspuns la invitația fostului primar al orașului Alain Juppé, fost Prim-ministru; lansarea la 21 martie a unui Mare premiu GAFF, care va recompensa anual o carte în limba franceză dedicată diplomației, relațiilor internaționale și istoriei (proiect realizat în colaborare cu Academia franceză și OIF; prima ediție a premiului urmând să aibă loc în luna decembrie 2019); numeroase reuniuni de lucru cu personalități din lumea francofonă, printre care: Secretara generală a Francofoniei, Louise Mushikiwabo, fost ministru de externe al Rwandei considerată una dintre cele mai influente personalități feminine de pe continentul african; Administratoarea OIF, Catherine Cano, fost manager a unui prestigios radio canadian; precum și cu reprezentanți ai administrației franceze.

Secretarul de stat, Jean-Baptiste Lemoyne, a reiterat sprijinul său pentru activitatea ambasadorilor francofoni din Franța, subliniind că intenționează să invite ambasadorii francofoni din cadrul Consiliului de administrație al GAFF la reuniunea anuală a diplomației franceze, care va avea loc la finalul lunii august, și să dedice o secvență aparte discuțiilor despre viitorul francofoniei, în contextul aniversării în 2020 a 50 de ani de mișcare francofonă.

În context, Președintele GAFF, Luca Niculescu a evocat dinamismul Secretarei Generale a Francofoniei, care a dat un nou impuls francofoniei inițiind de la începutul mandatului său în luna ianuarie a.c. o reflecție asupra viitorului proiectului francofon implicând cele 88 de state și de guverne membre și observatoare la OIF.

De asemenea, a salutat recenta inițiativă a Secretarei Generale a Francofoniei de a dezvolta o aplicație digitală care să aducă împreună toate grupurile ambasadorilor francofoni din lume, facilitând astfel dialogul și schimbul de experiențe între GAF-uri.

Informații suplimentare:

Grupul Ambasadorilor Francofoni din Franța reunește ambasadori din state și guverne membre, asociate și observatoare la Organizația internațională a Francofoniei (OIF), acreditați în Franța.

Creat în februarie 2014, GAFF are drept obiectiv promovarea limbii franceze, a valorilor și principiilor Francofoniei. Acțiunile Grupului vizează să facă cunoscută Francofonia în toată diversitatea sa, să stimuleze schimbul de expertiză între statele francofone și să contribuie la apropierea dintre culturi și la valorizarea sinergiilor în spațiul francofon.

În cei 5 ani de existență, GAFF a realizat mai multe misiuni în diferite orașe din Franța, printre care: Angers, Reims, Lyon, Bordeaux, Tours, Aix-en-Provence, pentru a promova valorile francofoniei, pentru a dialoga cu autoritățile locale, cu mediul universitar și asociativ, cu actorii economici locali și cu ceilalți reprezentanți ai statelor membre ale Francofoniei în vederea identificării de posibile proiecte comune. Activitatea GAFF a cuprins și organizarea de conferințe, dezbateri, seminarii, bucurându-se de o participare la nivel înalt din partea oficialilor francezi.

Mai multe fotografii în galeria foto.