Actualitatea ambasadei

Recepție în onoarea Secretarei Generale a Francofoniei, Louise Mushikiwabo, organizată de ambasadorul Luca Niculescu, președinte al GAFF

Ambasadorul României în Franța, Luca Niculescu, a găzduit miercuri, 18 septembrie 2019, în calitate de președinte al Grupului ambasadorilor francofoni din Franța (GAFF), o recepție la care au participat numeroși membri ai Grupului, reprezentanți ai Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF), operatori și colaboratori ai francofoniei instituționale (Agenția Universitară Francofonă, Adunarea Parlamentară a Francofoniei, Asociația internațională a primarilor francofoni, TV5 Monde, France Medias Monde).

Invitata de onoare a evenimentului a fost Secretara Generală a Francofoniei, Louise Mushikiwabo, care, cu acest prilej, i-a întâlnit pentru prima dată de la preluarea mandatului pe ambasadorii din GAFF. Cu acest prilej,  Luca Niculescu a reamintit angajamentul României la mișcarea francofonă, la care a aderat în urmă cu 25 de ani. Ambasadorul a evocat Conferința femeilor francofone de la București, care a pus bazele Strategiei Francofoniei privind promovarea egalității între femei și bărbați, adoptată anul trecut.  Ambasadorul român a exprimat în mesajul său susținerea față de inițiativa Secretarei Generale de a reforma organizația în spiritul unei francofonii pragmatice, realiste, capabilă să aducă o valoare adăugată problemelor internaționale de actualitate.

Ne dorim o Francofonie a dialogului și soluțiilor – o Francofonie capabilă să depășească dificultățile pentru a găsi răspunsuri la cele mai delicate probleme”, a subliniat ambasadorul Luca Niculescu.

La rândul ei, Louise Mushikiwabo i-a mulțumit ambasadorului Luca Niculescu pentru organizarea recepției, eveniment care a reprezentat un prilej excelent pentru a trece în revistă agenda încărcată a Francofoniei din perioada următoare. Ea a amintit Consiliul Permanent al Francofoniei și Conferința Ministerială de la Monaco, de la sfârșitul lunii octombrie, precum și Sommet-ul din noiembrie 2020, găzduit de Tunisia, cu ocazia marcării a 50 de ani de Francofonie instituțională. ”Să profităm de aniversarea a 50 de ani pentru a combate toate clișeele și pentru a promova o Francofonie reînnoită, bazată pe prioritățile care au stat la temelia sa, dar în același timp mai eficientă și creativă”, a conchis Secretara Generală a Francofoniei.