Actualitatea ambasadei

Luca Niculescu, ambasadorul României în Franța, cu prilejul sărbătoririi Zilei Naționale : Sărbătorim 101 ani de la crearea României moderne și împlinirea visului nostru de unitate națională, un proiect care nu ar fi fost posibil fără sprijinul Franței

Ambasada României în Republica Franceză a sărbătorit Ziua Națională a României cu două evenimente speciale, dedicate corpului diplomatic și comunității românești din Franța.

Recepția organizată la 3 decembrie a.c, găzduită de ambasadorul României în Franța, Luca Niculescu, și de ambasadorul României pe lângă UNESCO, Adrian Cioroianu, a reunit membri ai corpului diplomatic acreditați la Paris, oficialități franceze, reprezentanți ai mediului de afaceri, cultural, academic din Franța. De asemenea, a fost prezentă o delegație de la Alba Iulia, condusă de primarul Paul Voicu, și vicepreședintele Consiliului județean Alba, Marius-Nicolae Hațegan, oaspeți de onoare ai evenimentului.

Ceremonia a fost deschisă cu un moment solemn, interpretarea imnurilor naționale ale României și Franței și a imnului Uniunii Europene de către tenorul Antonel Boldan de la Opera națională din Paris, acompaniat de cvartetul orchestrei Gărzii republicane franceze.

În mesajul transmis invitaților, ambasadorul Luca Niculescu a salutat  relația specială cu Franța – ”Sărbătorim 101 ani de la crearea României moderne și împlinirea visului nostru de unitate națională, un proiect care nu ar fi fost posibil fără sprijinul Franței.” De altfel, a punctat ambasadorul român, ”în februarie 2020 vom sărbători 140 de ani de relații diplomatice”.

Luca Niculescu a trecut în revistă realizările acestui an – deținerea, în premieră, de către  România a Președinției rotative la Consiliul Uniunii Europene, un mandat de succes care a coincis cu un alt proiect reușit – Sezonul România - Franța. Ambasadorul a reamintit că acest amplu proiect bilateral a fost lansat de președinții Klaus Werner Iohannis și Emmanuel Macron, în noiembrie 2018, la Centrul Pompidou din Paris, și s-a concretizat în peste 800 de evenimente desfășurate în cele două țări, sub motto-ul ”uitați de clișee”

La rândul său, primarul Paul Voicu a mulțumit pentru oportunitatea de a sărbători 101 ani de la Marea Unire în capitala Franței. Oficialul român a evocat legătura istorică puternică dintre cele două țări și a anunțat că între Alba-Iulia și Fontainebleau se va concretiza în curând un parteneriat care va permite o relație mai strânsă între cele două importante orașe istorice.

Recepția din 4 decembrie a.c. a reunit sute de români din Franța. Oaspeți de onoare ai serii au fost Roxana Mărăcineanu - ministrul sporturilor din Franța, și Hermano Sanches Ruivo, consilierul pentru Europa al Primăriei Parisului, precum și delegația de la Alba Iulia.

În alocuțiunea sa, ambasadorul a mulțumit comunității românești pentru dăruirea și mobilizarea din perioada alegerilor prezidențiale. A amintit că în primăvara anului viitor vor avea loc alegeri locale în Franța, aceasta fiind ”o nouă  ocazie  de a demonstra că opinia comunității românești contează”, iar simțul civic al românilor se va face din nou remarcat.

În câteva zile se împlinesc 30 de ani de la căderea regimului comunist în România, a spus Luca Niculescu, amintind că peste o mie de români au murit atunci ”pentru libertate și demnitate, pentru ca România să fie europeană”. Este ”important să fim încrezători în destinul nostru, în ceea ce putem face împreună, dacă suntem uniți, solidari și mândri de originea noastră”, a încheiat ambasadorul. La final, a adresat mulțumiri partenerilor care au contribuit la organizarea sărbătoririi Zilei Naționale.

În alocuțiunea sa, ministrul Roxana Mărăcineanu vorbit despre legătura puternică pe care o are cu România : ”Mă simt sută la sută franceză și sută la sută româncă”, a spus demnitarul francez.

Au mai luat cuvântul vicepreședintele Consiliului județean Alba, Marius-Nicolae Hațegan, care a amintit că ”Alba Iulia este capitala de suflet a românilor de pretutindeni”, și Hermano Sanches Ruivo, consilierul pentru Europa al Primăriei Parisului. Oficialul francez a spus că ”românii reprezintă una dintre cele mai importante  comunități din Paris”, bine integrată. Totodată, a transmis că este foarte important ca românii să ia parte la viața civică a Parisului și să se înscrie pentru a vota la alegerile municipale care au loc în Franța în luna martie. ”A fi parizian nu înseamnă să te naști la Paris ci să renaști la Paris”, a afirmat Hermano Sanches Ruivo, el însuși francez prin adopție.

Fotografii și înregistrări video de la cele două evenimente sunt disponibile pe pagina noastră de Facebook https://www.facebook.com/RoumanieenFrance/