Actualitatea ambasadei

Celebrarea Zilei Eroilor în Republica Franceză

La 29 mai 2014, pentru a marca Ziua naţională a Eroilor, o delegaţie a Ambasadei formată din primul colaborator al Ambasadorului şi Ataşatul Apărării a organizat la cimitirul militar din localitatea franceză Dieuze, regiunea Lorrena, o ceremonie de depunere a unei jerbe de flori în memoria celor 947 de ostaşi români din primul război mondial înmormântaţi în această necropolă. Autorităţile şi comunitatea locală au fost reprezentate de domnul Fernard Lormant, primar al localităţii Dieuze şi consilier general al Departamentului Moselle. 

Un serviciu religios pentru cinstirea Eroilor români  a fost oficiat de Părintele Ioan Toader, preot paroh de Nancy. 

Au fost prezenţi membri ai  comunităţii româneşti din regiune, studenţi români de la Universitatea Nancy şi reporteri ai unor publicaţii locale. 

Obeliscul, dezvelit la 15 septembrie 1920 din iniţiativa Elenei Văcărescu, a lui Nicolae Iorga şi a doctorului Nicolae Brânzeu, este amplasat în partea din spate a parcelei eroilor români. În partea superioară a acestuia s-au inscripţionat cuvintele „Soldaţilor români (…ilizibil) 1916-1919“, iar la baza soclului s-au inscripţionat, în limbile română şi franceză, două versuri ale Elenei Văcărescu („D-al vostru vis eroic ştiindu-vă stăpâni, / Dormiţi vegheaţi de Franţa, dormiţi soldaţi români“).

 

 

Fotocronică

 

Atenționare de călătorie Franța – vânt puternic, ploi și furtuni în zona de sud până la data de 13 decembrie 2017

11.12.2017

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau…

Sărbătorirea Zilei Naționale la Ambasada României la Paris

02.12.2017

Sărbătorirea Zilei Naționale a continuat ieri seară la Ambasadă printr-o recepție pentru…

Celebrarea Zilei Naționale a României la Paris

01.12.2017

(credit foto: Dragoș Spițeru)Ambasada României la Paris a celebrat Ziua Națională a României, la 30 noiembrie 2017, în…