Actualitatea ambasadei

Prima reuniune a grupului mixt franco-român privind cooperarea descentralizată (Paris, 4 iunie 2014)

Miercuri, 4 iunie, Ambasada României la Paris a găzduit prima reuniune a grupului mixt franco-român privind cooperarea descentralizată. Formarea acestui grup a fost decisă în concluziile Forumului privind cooperarea descentralizată franco-română de la Constanța din  13-15 iunie 2013.*** 
La reuniune au fost prezenți doi dintre membrii biroului de conducere al rețelei franceze de colectivități teritoriale având parteneriate cu România, respectiv președinta acestei rețele, Christine Brunet, consilier general în cadrul Consiliului General Savoie (parteneriat cu Consiliul Județean Argeș), și vice-președintele Jean-Marie Blanquet, vice-președinte Consiliului General Aveyron (parteneriat cu Consiliul Județean Tulcea).

Din partea română, au participat reprezentanți ai structurilor asociative ale colectivităților teritoriale române – Asociația comunelor din România, Asociația Orașelor din România și Uniunea Naționala a Consiliilor Județene din România. 
În prima parte a reuniunii, ce a debutat printr-un cuvânt introductiv al celor doi ambasadori, ai României și ai Franței, a fost trecut în revistă stadiul cooperării descentralizate, a fost amintit istoricul creării reţelei franceze de colectivităţi teritoriale implicate în relaţia cu România, precum şi rezultatele anchetei referitoare la parteneriatele existente, a fost prezentată structura asociațiilor de colectivități românești și așteptările membrilor acestora cu privire la cooperarea descentralizata franco-română. În partea a doua a întrunirii, au fost abordate aspecte referitoare la definirea obiectivelor și funcționarea grupului mixt, mijloace de comunicare, acțiuni comune de prevăzut și calendarul provizoriu pentru perioada 2014-2015. 

*** Reamintim în context faptul că anul 2013 a adus în relația bilaterală o relansare a cooperării descentralizate, și câteva evenimente notabile în domeniu, precum: seminarul de la Paris din luna martie 2013, care s-a bucurat de participarea miniştrilor de resort din ambele ţări, a vice-preşedintei Comitetului Regiunilor, precum şi a unui număr important de aleşi, atât români, cât şi francezi; dar mai ales Forumul cooperării descentralizate franco-române de la Constanţa din 13-15 iunie, ajuns la patra ediţie, după o pauză de 6 ani de la ediţia precedentă de la Nantes, ce a reunit peste 150 de aleși din ambele țări, animați de dorința de a identifica noi piste și domenii de colaborare bilaterală.

Dincolo de aceste evenimente ce au adus şi un plus de vizibilitate, cooperarea descentralizată s-a continuat, în mod firesc, la nivelul colectivităţilor teritoriale, în prezent existând peste 300 de parteneriate active. Născută inițial din reacţia de simpatie a colectivităţilor teritoriale franceze pentru structuri similare din România, în perioada de după decembrie ‘89, relaţia actuală privilegiată a ajuns într-o fază de maturizare. După 7 ani de experienţă europeană, colectivităţile teritoriale româneşti sunt în căutarea unei colaborări aprofundate cu partenerii francezi, bazate pe o viziune similară asupra problemelor locale şi asupra soluţiilor necesare.

 

Fotocronică

Finanțare din partea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni

20.02.2018

Informații utile despre programul de finanțare lansat de Ministerul pentru Românii de…

Vizita la Paris a ministrului agriculturii și dezvoltării rurale

14.02.2018

Discuții foarte bune ale ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, Petre Daea, cu omologul …