Actualitatea ambasadei

Întrevederea ministrului afacerilor externe Bogdan AURESCU cu omologul francez Laurent FABIUS

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut astăzi, 23 februarie 2015, la Paris, consultări cu ministrul francez al afacerilor externe şi dezvoltării internaţionale Laurent Fabius.

Întrevederea, desfăşurată într-o atmosfera foarte deschisă şi cordială, a permis reafirmarea satisfacţiei părţilor faţă de relaţia bilaterală, de Parteneriat Strategic, dinamică şi substanţială, bazată pe afinităţi culturale, istorice şi de limbă, precum şi pentru nivelul şi ritmul actual al contactelor politice. Vizita a oferit, totodată, un prilej de trecere în revistă a principalelor aspecte discutate de preşedinţii român şi francez, la 10 februarie 2015, la Paris.

Cei doi înalţi oficiali au discutat despre dinamizarea calendarului de întâlniri la nivel politic, ministrul francez acceptând cu plăcere invitaţia omologului român de a face o vizită la Bucureşti în acest an, în contextul celebrării celor 135 de ani de relaţii diplomatice dintre România şi Franţa.

A fost convenită totodată, la propunerea părţii române, realizarea unei evaluări comune a stadiului aplicării Foii de Parcurs a Parteneriatului Strategic bilateral.

Părţile au evocat cu satisfacţie ponderea dimensiunii economice a relaţiei bilaterale, Franţa fiind al treilea partener comercial al României, cu un volum anual al schimburilor comerciale bilaterale de aproape 7 miliarde de euro în 2014, şi cu investiţii de cca.7 miliarde de euro. Au fost totodată trecute în revistă modalităţi concrete de dezvoltare în continuare a acestei evoluţii, inclusiv prin diversificarea domeniilor şi proiectelor economice concrete.

Cei doi demnitari au avut un schimb de opinii asupra evoluţiilor actuale la nivelul UE, discuţiile reliefând convergenţa de viziuni şi poziţii în numeroase dosare de interes comun. Referitor la Vecinătatea Estică şi situaţia din Ucraina, miniştrii au subliniat importanţa respectării în totalitate a Acordurilor de la Minsk şi, ca primă urgenţă, a respectării depline a încetării focului, ca premisă pentru retragerea armamentului greu. În context, Bogdan Aurescu a salutat rolul asumat de Preşedintele francez şi de Cancelarul german în procesul negocierilor.

Ministrul Bogdan Aurescu  a exprimat speranţa autorităţilor române în continuarea, de către autorităţile de la Chişinău, a angajamentului pentru asigurarea parcursului european al Republicii Moldova, pe baza Programului său de activitate care  include, ca obiectiv prioritar, realizarea asocierii politice şi integrării economice cu Uniunea Europeană. La propunerea omologului român, ministrul francez a fost de acord cu transmiterea în comun a unei invitaţii către miniştrii de externe ai statelor membre UE pentru organizarea, în martie, a unei noi reuniuni a Grupului de Prieteni pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova, formatul, iniţiat de România şi Franţa, fiind foarte util pentru a stimula sprijinul statelor membre pentru eforturile de reformă proeuropeană ale Chişinăului, dar şi pentru a reconfirma angajamentul Republicii Moldova în acest domeniu, mai ales în implementarea Acordului de Asociere şi de Liber Schimb.

Şeful diplomaţiei române a reafirmat sprijinul ferm al României pentru întărirea cooperării la nivel european şi internaţional în vederea combaterii terorismului. În cadrul discuţiilor privind consolidarea spaţiului Schengen, în contextul luptei antiteroriste, Bogdan Aurescu a prezentat argumentele pe care România, ca furnizor de securitate în regiune şi în UE, le consideră relevante, în aşteptarea legitimă faţă de o decizie favorabilă privind aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen.

Cele două părţi au avut, de asemenea, un schimb de opinii pe marginea unor subiecte de actualitate aflate pe agenda internaţională, cu accent pe acţiunile împotriva ISIL şi pe evoluţiile din Nordul Africii, Siria, Africa sub-sahariană. 

În cadrul vizitei la Paris, ministrul român de externe a avut o întrevedere cu Louis Schweitzer, comisar general pentru investiţii, ocazie cu care cei doi oficiali au discutat despre posibile proiecte viitoare de cooperare bilaterală în vederea stimulării creşterii capacităţii administrative a instituţiilor române în general şi în domeniul atragerii de fonduri europene în special.

Fotocronica (F.de La Mure/Maedi)

 

Finanțare din partea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni

20.02.2018

Informații utile despre programul de finanțare lansat de Ministerul pentru Românii de…

Vizita la Paris a ministrului agriculturii și dezvoltării rurale

14.02.2018

Discuții foarte bune ale ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, Petre Daea, cu omologul …