Franţa

Condiţii de călătorie

Franţa

 • Nu există restricţii de călătorie.
Ultima actualizare: 
 26 august 2019


Condiţii de intrare şi regim de şedere

În calitate de cetăţenii europeni, cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Franţa.

Intrarea în Franţa este permisă cu paşaportul sau cartea de identitate în curs de valabilitate.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României la Paris sau unuia dintre oficiile consulare (Strasbourg, Marsilia, Lyon) şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă sau să se înregistreze prin intermediul portalului www.econsulat.ro.

Începând cu anul 2017, autorităţile franceze au reintrodus un sistem de autorizaţie prealabilă la ieşirea de pe teritoriul Franţei a minorilor cu reşedinţa în Franţa, indiferent de naţionalitate, neînsoţiţi de reprezentanţii legali. Mai multe informaţii şi formularul de completat sunt disponibile accesând link-ul https://www.service-public.fr/particuliers/vosdroits/F1359.

Referitor la fenomenul migranților clandestini, care încearcă sa treacă ilegal din Franța în Marea Britanie în camioanele transportatorilor, MAE precizează faptul că prevederile Codului Penal francez impun pedepse de până la 5 ani de închisoare şi amendă de până la 30.000 de Euro persoanelor care sprijină, direct sau indirect, intrarea, circulaţia sau șederea ilegală a unui străin în Franţa. Autorităţile franceze aplică aceste pedepse în situaţia în care există o contribuţie sau o culpă a transportatorilor.

În ultima perioadă s-au intensificat tentativele de intrare ilegală în Marea Britanie, prin strecurarea frauduloasă a unor călători clandestini în autovehiculele ce se îmbarcă pe feribot în Franţa, la Calais, pentru a călători în Marea Britanie. Intrările clandestine în autovehicule au loc îndeosebi în parcări sau pe o porţiune de şosea în apropiere de punctul de îmbarcare Calais (Franţa), unde autovehiculele sunt obligate să reducă viteza până la 10 km/oră înainte de a se opri la un semafor. Urcarea clandestină este facilitată de traficanţi specializaţi în spargerea încuietorilor/sigiliilor.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români să utilizeze parcări securizate şi să se supună tuturor controalelor de frontieră, inclusiv celor opţionale și să nu accepte sub nicio formă să transporte persoane necunoscute, în caz contrar fiind pasibili de închisoare cu executare.

Totodată, MAE atenţionează transportatorii români asupra prevederilor din legislaţia franceză care impun amendarea transportatorului în cazul în care, în urma unui control vamal, se constată că bagajele transportate au conţinut ilegal. Răspunderea asupra mărfurilor/bagajelor transportate cade în sarcina transportatorului.

De asemenea, recomandăm evitarea călătoriilor copiilor minori români neînsoțiți de cel puțin un părinte, întrucât există riscul de a nu li se permite intrarea în Marea Britanie pe cale rutieră/ feroviară.

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Franceză că autoritățile locale vor menţine până la 30 aprilie 2019 controalele la frontierele interne Schengen (aceste controale au fost restabilite conform dispoziţiilor articolelor 25 şi 27 din Codul frontierelor Schengen, după atentatele care au avut loc la Paris în 13 noiembrie 2015).


Exercitarea unei activităţi profesionale în Franţa – informaţii generale

După 1 ianuarie 2014, accesul cetăţenilor români la piaţa franceză a forţei de muncă se realizează prin înregistrarea contractului de muncă la URSAFF (organismul administrativ responsabil pentru colectarea contribuţiilor de securitate socială şi alocaţiile familiale).

Începând cu această dată, cetăţenilor români nu li se mai solicită deţinerea autorizaţiei de muncă şi a cărţii de şedere pentru exercitarea unei activităţi profesionale în Franţa.

Cetăţenii români pot exercita activităţi economice, salariale sau nesalariale (cu îndeplinirea prevederilor legislaţiei franceze de exercitare ale acestora).

În situaţia manifestării intenţiei voluntare de obţinere a unei cărți de şedere, se poate depune o cerere pe lângă prefectura competentă din punct de vedere teritorial. Cartea de şedere, eliberată la cerere, se emite pe baza justificării situaţiei punctuale:

 • În cazul lucrătorului salariat, pe baza prezentării dovezii înregistrării contractului de muncă/promisiunii de angajare la URSSAF;
 • Personalul independent (lucrător nesalariat) trebuie să ateste efectivitatea activităţii (înscrierea la Registrul Comerţului sau în Repertoarul de meserii şi prezentarea documentelor comerciale şi contabile).

Potrivit prevederilor articolului 121-1 din Codul francez de intrare şi al străinilor şi dreptul la azil, cetăţenii UE au dreptul de şedere în Franţa pentru mai mult de 3 luni, dacă:

 • exercită o activitate profesională în Franţa (prin prezentarea dovezii înregistrării contractului de muncă/promisiunii de angajare la URSSAF);
 • dispun de resurse suficiente pentru a se întreţine (atât persoana îndreptăţită cât şi membrii familiei sale), astfel încât să nu devină o povară pentru sistemul de asistenţă socială şi deţin o asigurare medicală;
 • sunt înscrişi într-o instituţie legal constituită în vederea parcurgerii studiilor, formării profesionale şi garantează dispunerea de asigurare medicală şi resurse suficiente pentru a se întreţine cât şi pe membrii familiei sale, astfel încât să nu reprezinte o povară pentru sistemul de asistenţă socială;
 • deţin calitatea de membru de familie, copil cu vârsta sub 21 de ani, părinte aflat în întreţinere, partener, copil sau părinte al soţului, care însoţeşte un cetăţean care îndeplineşte condiţiile menţionate.

Pentru verificarea condiţiilor particulare de intrare şi şedere vă recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile franceze:

De asemenea, puteţi obţine informaţii suplimentare accesând website-ul http://www.muncainstrainatate.anofm.ro/.

Pe website-ul Ambasadei României în Republica Franceză este disponibil „Ghidul lucrătorului român în Republica Franceză”, document ce poate fi accesat la http://paris.mae.ro/node/177.

 

Ameninţări teroriste

Terorismul este un fenomen global, nelocalizat, prin urmare nici Franţa nu poate fi exclusă din faţa acestei ameninţări.

Cetăţenilor români care călătoresc în Franţa li se recomandă să urmărească în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile franceze şi să acceseze periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro).

 

Siguranţă şi criminalitate

Franţa este o ţară cu un nivel de criminalitate redusă.

Infracţiuni minore de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea în zone aglomerate (obiective turistice, gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării sau zone de servicii pe autostrăzi).

Recomandări generale:

 • Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini;
 • Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă;
 • În cazul călătoriei cu autobuzul sau trenul păstraţi atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei;
 • Pentru ieşirile în oraş, în special în zonele aglomerate, lăsaţi documentele personale la hotel şi păstraţi numai o copie a actelor de identitate (paşaport, permis de şedere) ;

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, vă recomandăm contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei, precum şi contactarea celui mai apropiat oficiul consular român;

În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor franceze, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă:

 • 112 – Serviciul urgenţe;
 • 17 – Poliţia;
 • 15 – Serviciul medical de urgenţă (SAMU);
 • 18 – Pompieri;
 • 115 – Număr pentru cei fără adăpost.

Atenţie! Dacă sunaţi din greşeală la 112, nu închideţi! În caz contrar, vi se poate trimite o maşină în locul în care vă aflaţi, pentru a vedea dacă totul este în regulă!

Vă recomandăm, de asemenea, sesizarea Ambasadei României de la Paris sau a oficiilor consulare române de la Strasbourg, Marsilia sau Lyon, care pot acorda asistenţa consulară în condiţiile prevăzute de lege.

 

Sistemul medical

Asigurarea medicală este obligatorie în Franţa.

Vă recomandăm cu insistenţă să încheiaţi o asigurare medicală de sănătate sau să obţineţi Cardul European de Sănătate înainte de a pleca într-o călătorie.

Dacă vă îmbolnăviţi sau aveţi un accident pe durata unei şederi temporare într-un stat membru UE, formularul E112 sau Cardul european de asigurări sociale de sănătate vă va da acces la îngrijirile medicale necesare.

Acest Card vă va permite să primiţi asistenţa medicală necesară în timpul şederii dumneavoastră temporare în orice ţară a Uniunii Europene.

Mai multe detalii găsiţi la adresele: www.cnas.ro/ şi www.ceass.ro/.

Este bine ca asigurarea medicală suplimentară să fie valabilă în toate ţările. În baza unei asemenea asigurări, facultative, aveţi acces la serviciile de urgenţă atât din sistemul public de sănătate, cât şi din cel privat (în funcţie de tipul poliţei de asigurare). La încheierea unei asemenea asigurări verificaţi coordonatele partenerului societăţii de asigurare în ţara de destinaţie şi de tranzit.

Vă recomandăm să încheiaţi, înainte de plecare, o asigurare de călătorie. Aceasta are valabilitate în toate ţările şi poate să acopere de la riscurile de bază (îmbolnăviri, accidente, urgenţe stomatologice, repatriere sanitară sau în caz de deces) până la toate riscurile de călătorie, inclusiv pierderea/furtul/deteriorarea bagajelor, anularea plecării în străinătate, falimentul companiei aeriene etc.

Asigurarea de viaţă s-a dovedit benefică pentru familiile celor decedaţi în urma unor accidente sau din motive de boală.

În Uniunea Europeană nu aveţi nevoie de vaccinări speciale.

Informaţii privind localizarea şi modul de funcţionare a unităţilor sanitare pot fi obţinute prin consultarea paginii web a Ministerului Sănătăţii al Franţei (www.sante.gouv.fr).

 

Condiţii privind traficul auto

 • Circulaţia auto

În Franţa, circulaţia auto se efectuează pe partea dreaptă a drumului.

Se acordă prioritate maşinilor care vin din dreapta.

ATENȚIE!

Începând cu data de 01.07.2018, viteza maximă admisă pe șoselele care au două sensuri de circulație și care nu sunt prevăzute cu un separator central între sensurile de rulare a autovehiculelor, a fost modificată de la 90 km/h la 80 km/h.

 • Centura de siguranţă

Purtarea centurii de siguranţă este obligatorie. Folosirea telefonului mobil la volan este interzisă.

 • Starea drumurilor

Starea generală a drumurilor şi infrastructurii este foarte bună.

 • Parcarea

Marea majoritate a locurilor de parcare este cu plată.

Parcarea în zone interzise se sancţionează cu amenda până la 375 de euro sau cu ridicarea maşinii.

 • Aparatele anti-radar şi de detectare a radarului

În Franţa este interzisă folosirea ori simpla deţinere a aparatelor de detectare a radarelor. Fapta constituie contravenţie şi se amendează cu 1.500 euro (750 euro dacă amenda este plătită pe loc). În cazul refuzului de plata a amenzii, Codul Rutier francez prevede, de asemenea, şi reţinerea permisului de conducere şi confiscarea maşinii.

 • Permisul de conducere

Permisul de conducere valabil emis în România este recunoscut în Franţa.

 • Obligativitatea deţinerii unui etilotest

Începând cu data de 1 iulie 2012, toţi conducătorii auto în Franţa sunt obligaţi să posede un aparat pentru verificarea alcoolemiei - etilotest. Sunt exceptaţi de la această obligaţie conducătorii vehiculelor cu motor cu 2 sau 3 roţi, având o capacitate cilindrică ce nu depăşeşte 50 cm³.

Aparatul trebuie să respecte condiţiile de valabilitate prevăzute de fabricant: data expirării şi certificarea conformităţii cu normele legale. Există două tipuri de aparate: etilotest chimic şi etilotest electronic. În general costul etilotestului chimic este de 1-2 euro, iar cel al etilotestului electronic depăşeşte 100 euro. Aceste dispozitive se pot achiziţiona atât din hipermarketuri, cât şi din magazinele de cartier. În cazul utilizării dispozitivului chimic, este preferabil să se achiziţioneze două aparate.

Începând cu data de 1 noiembrie 2012, lipsa acestui dispozitiv va fi sancţionată cu o amendă de 11 euro în cazul unui control rutier. Dispozitivul indică prezenţa alcoolului în aerul expirat. Este interzisă conducerea autovehiculelor când valoarea acestui indicator depăşeşte 0,25 mg/l.

 • Transportul rutier de mărfuri

Manipularea tahografului se sancţionează cu amendă care poate ajunge până la 30.000 EUR. De asemenea, există şi posibilitatea aplicării unei pedepse cu închisoarea de până la un an şi sechestrarea autovehiculului.

 • Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie

În caz de accident uşor, completaţi, împreună cu cealaltă parte implicată, formularul tip pus la dispoziţie de societăţile locale de asigurări, privind producerea accidentului. Notaţi elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat în accident şi ale societăţii de asigurare a acestuia.

Dacă în urma accidentului sunt răniţi, chemaţi poliţia locală, după ce aţi acordat primul ajutor. Adresaţi-vă pentru sprijin partenerului societăţii române de asigurări din ţara respectivă care figurează pe Cartea verde.

Păstraţi documentele de plată până la înapoierea în ţară pentru a le prezenta societăţii de asigurare.

Telefoane utile pentru informaţii privind traficul sau conduita în caz de accident:

 • 112 – Serviciul urgenţe
 • 17 – Poliţia
 • 15 – Serviciul medical de urgenţă (SAMU)

 

Reglementări vamale

Limitele cantitative pentru introducerea anumitor produse sunt:

 • ţigări – 200 bucăţi:
 • 1 litru băuturi alcoolice;
 • parfum 50 ml sau 250 ml apă de toaletă.

Detalii suplimentare privind reglementările vamale franceze pot fi obţinute prin intermediul paginii internet al serviciului vamal francez (douanes.gouv.fr).

 

Regimul medicamentelor

 • Sunt excluse atât la intrare cât şi la ieşire drogurile de orice tip şi substanţele dopante.

Atenţie! Nu luaţi cu dumneavoastră decât cantităţile de medicamente strict necesare!

 • Vă recomandăm să aveţi la dumneavoastră reţeta medicului pentru medicamentele care depăşesc sfera celor uzuale.
 • Antibioticele nu se eliberează decât pe bază de reţetă.

 

Regimul animalelor de companie

Pentru spaţiul UE, aveţi nevoie de paşaport european pentru animalele de companie. Acest document se poate procura de la medicul veterinar şi trebuie să conţină informaţii despre vaccinarea antirabică. Animalul trebuie identificat printr-un microcip electronic.

Atenţie! Este interzisă intrarea în Franţa a câinilor de atac aşa cum sunt definiţi prin Hotărârea Interministerială din 27.04.1999 (Staffordshire Terrier, American Staffordshire Terrier, Mastiff sau Boerbull, Tosa, Molosi).
Pentru condiţiile speciale aplicabile fiecărei categorii de animale de companie, informaţii suplimentare pot fi obţinute de la Ministerul francez al Agriculturii (e-mail: IMPORT.MCSI.DGAL@agriculture.gouv.fr) sau de la Ambasada Franţei din Bucureşti (www.ambafrance-ro.org).

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.