Palatul Béhague

Muzică şi mondenităţi

Pe o perioada de 30 de ani, contesa de Béarn a fost gazda unei societăţi alese, organizând în sala de concerte din interiorul l’Hôtel de Béhague veritabile momente mondene.

Contesa de Béarn invita numerosi compozitori contemporani să-şi dirijeze personal compoziţiile. Astfel, la 15 ianuarie 1902, compozitorul german Friedrich Gernsheim a dirijat o simfonie proprie, iar la 21 ianuarie 1903, Widor a dirijat o orchestră pentru un "încântător five o’clock muzical".

Pe 6 aprilie 1905, Gabriel Fauré a dirijat, bucurându-se de un mare succes, Requiem-ul, iar contesa Potocka, acompaniată de o orchestră dirijată de Widor, a interpretat un concert de Mozart. In luna decembrie a aceluiaşi an, "câţiva prieteni" sunt invitaţi "la o reuniune muzicală foarte interesantă" prilej cu care au ascultat o "excelentă orchestră" dirijată de Camille Chevillard.

Contesa de Béarn era deschisă , în egală masură, şi repertoriilor clasice. Astfel, la 25 aprilie 1920, compania La Petite Scène a dat o reprezentaţie în faţa membrilor Revistei de critică. Programul a cuprins extrase din « L’idylle sur la paix » de Lully, din « Isabelle et Gertrude » de Blaise si Gluck şi din « deux chasseurs et la laitière » de Duni. Orchestra şi corurile au fost dirijate de Félix Raugel.

Sala bizantină a fost şi gazda unor concerte de caritate în beneficiul Uniunii mutuale a femeilor din Franţa şi a săracilor din Paris. In această sală, în 1909, a dansat Isadora Duncan.

La începutul secolului XX, au avut loc ultimele lucrări în Palat, Walter - André Destailleur executând, în 1902, faţada dinspre grădină, inspirată din coloanele de la Louvre.

Leul sculptat de Georges Gardet, sculptor contemporan cu Martine de Béhague, este culcat în apropierea teatrului de apă, creaţia arhitectului Gonse.

   

Inaugurarea „Promenadei Regina Maria a României” la Paris: „Da, Majestate, Parisul vă iubește și vă va iubi mereu”

15.10.2019

Astăzi, 15 octombrie 2019, a avut loc la Paris inaugurarea „Promenadei Regina Maria a…

Recepție în onoarea Secretarei Generale a Francofoniei, Louise Mushikiwabo, organizată de ambasadorul Luca Niculescu, președinte al GAFF

19.09.2019

Ambasadorul României în Franța, Luca Niculescu, a găzduit miercuri, 18 septembrie 2019, în …

Forumul Românilor de Pretutindeni

22.07.2019

Anunț din partea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni Ministerul pentru Românii de…