Home

Informaţii generale

 

 

În zile de sărbatoare legală, conform Codului Muncii, Secția consulară este INCHISĂ

(NU VA LUCRA CU PUBLICUL)!

 

Telefoane call center:

 • +33 (0)1 47 05 29 66
 • +33 (0)1 47 05 27 55
 • +33 (0)1 45 50 39 97
 • +33 (0)1 47 05 10 40

Programul de lucru cu publicul al Secției Consulare a Ambasadei României la Paris este următorul :

Luni, Marți, Miercuri, Joi:

 • 09.00 - 14.00 - Preluare toate tipurile de cereri, exclusiv cu programare prealabilă
 • 15.00-16.00 – Eliberare de documente
 • Verificați disponibilitatea pașaportului dumneavoastră la următorul link: http://paris.mae.ro/cauta-pasaport

Vineri: 

 • 09.00 - 14.00 - Preluare cereri de pașapoarte cu programare și de titluri de călătorie
Atentie ! Pe perioada lunilor de vară, cererile pentru titluri de călătorie se vor prelua până la ora 12:00 pentru a putea fi procesate.

 

La Secția consulară a Ambasadei României din Paris se eliberează următoarele tipuri de documente: documente de călătorie (pașapoarte și titluri de călătorie), acte notariale (procuri și declarații), acte de stare civilă (certificate de naștere, căsătorie și deces), caziere judiciare, certificate de cutumă, adeverințe diverse, vize etc.

Pentru a obţine informaţii cu privire la procedurile de urmat în funcţie de serviciul consular solicitat, vă rugăm să consultaţi rubricile corespunzătoare de pe site-ul Ambasadei, respectiv site-ul Centrului de Contact şi Support al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) https://informatiiconsulare.ro/mae/

ATENŢIE! Începând cu data de 30 ianuarie 2017, solicitările pentru toate serviciile consulare vor fi preluate de către Secția Consulară a Ambasadei României în Franța doar pe bază de programare prealabilă.

Dacă se solicită mai multe servicii consulare de către o persoană, pentru fiecare serviciu solicitat este necesară o programare individuală. (Exemplu : o persoană care dorește autentificarea mai multor procuri este necesar să obțină câte o programare pentru fiecare act notarial în parte ; dacă o familie formată din mai mulți membri dorește reînnoirea pașapoartelor pentru fiecare membru al familiei, este nevoie de o programare individuală pentru fiecare persoană, etc.).

Programarea se poate face prin portalul extern www.econsulat.ro sau la numărul de telefon 0675776747, de luni până joi, între orele 14:00-16:00. Având în vedere numărul considerabil de apeluri, vă sfătuim să privilegiaţi platforma www.econsulat.ro.

Înregistrarea voluntară a cetățenilor români la Secția consulară a Ambasadei

Pentru a veni în sprijinul cetățenilor români aflați în Franța, în cazul producerii unor situații de criză, la nivelul Ambasadei a fost constituit un Registru Unic, cu respectarea prevederilor  Regulamentul (UE) 2016/679 RGDP. Acest Registru Unic facilitează o evidență centralizată și actualizată a cetățenilor români din circumscripția consulară care se înregistrează în mod voluntar la misiune, fapt de natură să permită o intervenție promptă a autorităților consulare în sprijinul acestora, în situații limită. Pentru înregistrare, vă rugăm să vă conectați la portalul Econsulat.ro.

Persoanele programate sunt rugate să se prezinte la ghișeul corespunzător cu zece minute înainte de ora prevăzută pentru depunerea cererii. În cazul cererilor de pașapoarte și titluri de călătorie, solicitanții vor prezenta documentele necesare, în original și copii, vor achita taxa aferentă, după care solicitantul va aștepta în sală pentru preluarea amprentelor, a fotografiei și a semnăturii în sistemul electronic.

În situații de urgență, probată prin documente justificative, cererile vor putea fi preluate, în mod excepțional, fără programare. În acest caz, vă rugăm să aveți în vedere faptul că cererile persoanelor care au programare vor fi preluate cu prioritate.

Vă rugăm să aveți în vedere că în perioadele de vară, în apropierea sărbătorilor și a vacanțelor școlare, numărul solicitărilor de documente de călătorie este semnificativ mai ridicat. În consecință, vă recomandăm să verificați valabilitatea documentelor de călătorie și să întreprindeți demersurile pentru preschimbarea acestora din timp. 

De asemenea, având în vedere volumul ridicat de solicitări, vă recomandăm să solicitați din timp o programare pentru oricare serviciu consular.

În funcție de tipul de document solicitat, puteți obține la ghișeu informații cu privire la termenul de eliberare. 

Solicitanții sunt încurajați să utilizeze platforma online Econsulat.ro!

Portalul Econsulat.ro poate fi accesat pentru:

- a obține informații privind serviciile consulare;

- a face programări pentru toate tipurile de servicii consulare;

- a încărca, pe cale electronică, cererile pentru toate tipurile de servicii. ATENŢIE! Cererile se vor depune personal la ghișeul Secției consulare la data programării însă cererile introduse în prealabil în portalul Econsulat.ro vor putea fi prelucrate cu rapiditate de către lucrătorii consulari. Introducerea cererilor pe cale electronică, prin portalul Econsulat.ro, va permite eliberarea anumitor categorii de documente (procuri, declarații) în cel mai scurt timp.

Platforma Econsulat.ro este foarte simplu de accesat: după crearea unui cont, selectați serviciul solicitat, introduceți toate datele cerute după care alegeți data și ora la care doriți să vă prezentați la Sectia consulară. Vă sugeram ca înainte de introducerea cererii să consultați informațiile privind documentele necesare si procedura obținerii serviciului consular, disponibile în același portal. Dorim să vă atragem atenția asupra importanței selectării tipului de serviciu dorit și finalizării cererii astfel încât cererea, respectiv programarea dumneavoastră să fie validată.

Vă punem la dispoziție mai jos un scurt fim de prezentare cu pașii pe care trebuie să îi urmați pentru introducerea cererii pe cale electronică, prin portalul Econsulat.ro

 

Preluarea și soluționarea tuturor cererilor de servicii consulare este informatizată. La prezentarea la ghișeu, pentru majoritatea serviciilor consulare, nu este necesară completarea formularelor pe suport hârtie.

Legea nr. 1/2017 privind eliminarea unor taxe și tarife, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, intrată în vigoare la 1 februarie 2017, a modificat taxele percepute pentru serviciile consulare. Lista serviciilor supuse taxelor consulare și valoarea acestora poate fi consultată AICI.

 

Zile nelucrătoare

In conformitate cu legislația româna sunt zile nelucrătoare:

 • 1 ianuarie, 2 ianuarie (Anul Nou)
 • 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române)
 • 17 aprilie (Vinerea mare), 19 - 20 aprilie — Paște ortodox
 • 1 (Ziua Muncii)
 • 1 iunie (Ziua Copilului)

 • 7 iunie (duminică), 8 iunie (luni) — Rusalii
 • 15 august (Adormirea Maicii Domnului)
 • 30 noiembrie (Sfântul Andrei)
 • 1 decembrie (Ziua Națională a României)
 • 25 decembrie - 26 decembrie (Crăciunul).

In zilele nelucrătoare potrivit legislației franceze (« Jours fériés »), dacă nu coincid cu cele din Romania, Secția Consulara are program normal de lucru cu publicul.

Înregistrarea voluntară a cetățenilor români la Secția consulară a Ambasadei

Pentru a veni în sprijinul cetățenilor români aflați în Franța, în cazul producerii unor situații de criză, la nivelul Ambasadei a fost constituit un Registru Unic, cu respectarea prevederilor Legii 677/2001 referitoare la protecția datelor cu caracter personal. Acest Registru Unic facilitează o evidență centralizată și actualizată a cetățenilor români din circumscripția consulară care se înregistrează în mod voluntar la misiune, fapt de natură să permită o intervenție promptă a autorităților consulare în sprijinul acestora, în situații limită. Pentru înregistrare, vă rugăm să vă conectați la portalul Econsulat.ro.

Competență teritorială Paris: 

Departamentele Ville de Paris, Seine-et-Marne, Yvelines, Essonne, Hauts-de-Seine, Seine-Saint-Denis, Val de Marne, Val D’Oise, Aisne, Ardennes, Aube, Calvados, Charente, Charente-Maritime, Cher, Cotes-D’Armor, Dordogne, Eure, Eure-et-Loir, Finistère, Gironde, Ille-et-Vilaine, Indre, Indre-et-Loire, Landes, Loir-et-Cher, Loire Atlantique, Loiret, Lot-et-Garonne, Maine-et-Loire, Manche, Marne, Mayenne, Morbihan, Nord, Oise, Orne, Pas-de-Calais, Sarthe, Seine-Maritime, Deux-Sèvres, Somme, Vendée, Vienne, Yonne et Territoires d’Outre-mer. 

Competență teritorială Consulatul General Lyon:

Departamentele Rhône, Ain, Haute-Savoie, Savoie, Isère, Drôme, Ardèche, Loire, Puy-de-Dôme, Haute-Loire, Cantal, Allier, Haute-Vienne, Corrèze, Creuse, Nièvre, Saône-et-Loire, Côte-d`Or, Jura

Competență teritorială Consulatul General Marsilia:

Departamentele Alpes Maritimes, Pyrénées-Orientales, Var, Ariège, Alpes de Haute Provence,  Haute Garonne,  Hautes-Alpes,  Tarn et Garonne,  Vaucluse,  Lot,  Bouches-du-Rhône,  Gers,  Gard,  Hautes-Pyrénées,  Lozère,  Pyrénées-Atlantiques,  Hérault,  Haute-Corse,  Aveyron,  Corse-du-Sud ,  Tarn,  Principatul din Andorra,  Aude

Competență teritorială Consulatul General Strasburg:

Departamentele Bas-Rhin, Haut-Rhin, Vosges, Meurthe-et-Moselle, Moselle, Meuse, Haute-Marne, Doubs, Haute-Saone, Territoire de Belfort.