Eliberarea de documente de călătorie

Titlul de călătorie

TITLUL DE CALATORIE – este documentul care se eliberează de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României cetățenilor români aflați în străinătate, care nu mai posedă un document de călătorie valabil, pentru ca titularul să se poată întoarce în România.

Titlul de călătorie are o valabilitate de cel mult 30 de zile, care încetează de drept la data intrării titularului în România. Pentru a reveni în Franța, persoana respectivă trebuie să obțină în România o nouă carte de identitate sau un nou pașaport.

Începând cu 1 februarie 2017, data intrării în vigoare a Legii nr. 1/2017 privind eliminarea unor taxe și tarife, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, eliberarea titlului de călătorie se face în regim de gratuitate.

Acest serviciu nu necesită programare prealabilă! Toate titlurile de călătorie se vor elibera pe baza documentelor justificative privind plecarea în România (rezervări/bilete de avion, autocar etc.), printate.

IMPORTANT : 

- Fiecare solicitant trebuie să prezinte: carte de identitate sau pașaport expirate, în original (exceptând cazul când au fost pierdute/furate), certificate de naștere românești sau franceze în cazul minorilor (copia integrală), adeverința eliberată de poliția locală privind declararea furtului/pierderii actului de identitate/călătorie, însoțite de copii xerox;

- În cazul solicitării unui titlu de călătorie pentru minorii sub 12 ani, părinții trebuie să prezinte 1 poză tip pașaport (poza de la umeri în sus, pe fundal alb);

- De regulă, titlurile de călătorie pot fi ridicate în ziua depunerii cererilor. În cazul în care sunt necesare verificări suplimentare pentru confirmarea identității solicitantului, cererea se înaintează Direcției Generale de Pașapoarte. Procedura de confirmare a identității poate dura 2-14 zile.

- Titlul de călătorie se înmânează numai titularului sau, în cazul minorilor sub 14 ani, unuia dintre părinți, care trebuie să prezinte un act valabil de identitate (CI, pașaport sau titlu de călătorie).

Pentru eliberarea unui titlu de călătorie pentru un minor, prezența ambilor părinți și a copilului este obligatorie la depunerea dosarului.

Documentele necesare sunt:

- certificatul de naștere al minorului (românesc sau eliberat de autoritățile franceze – „copie intégrale de l’acte de naissance”);

- vechiul pașaport al minorului, dacă a mai deținut anterior;

- certificatul de căsătorie românesc al părinților, dacă este cazul;

- actele de identitate ale părinților (pașapoarte sau cărți de identitate în curs de valabilitate).

Cazuri speciale :

-  În cazul în care unul dintre părinți nu se poate prezenta, este necesară prezentarea unei procuri / declarații notariale din partea părintelui care nu este prezent, prin care părintele să își exprime consimțământul pentru eliberarea unui document de călătorie pentru minor. Procura / declarația poate fi autentificată de un notar public din România sau de o misiune diplomatică / oficiu consular al României din străinătate. În cazul în care procura / declarația este autentificată de un notar public din Franța, trebuie însoțită de traducerea legalizată în limba română, efectuată la un traducător autorizat, iar în cazul în care este autentificată de un notar public din alt stat, trebuie să îndeplinească condițiile de legalitate (apostilă/supralegalizare) și să fie însoțită de traducerea legalizată în limba română efectuată la un traducător autorizat.

- Când minorul a fost încredințat unui părinte, acesta trebuie să prezinte sentința judecătorească românească pronunțată definitiv, în original și copie xerox;

- Când unul dintre părinți este decedat, celălalt părinte va prezenta certificatul de deces în original și copie xerox;

- În cazul în care unul dintre părinți și-a schimbat numele in urma căsătoriei, astfel încât numele din documentele de identitate nu corespunde cu cel din certificatul de naștere al minorului, se va prezenta și certificatul de căsătorie romanesc al părinților, în original și copie xerox.

- Persoanele care au nevoie de titlu de călătorie pentru a obține o procură pentru reînnoirea cărții de identitate sunt rugate să se programeze pentru eliberarea procurii pe portalul www.econsulat.ro, iar când se vor prezenta la programarea pentru procură li se va elibera și titlul de călătorie, în aceeași zi, la sediul Secției Consulare. În această situație, timpii de procesare a cererilor și de așteptare pot fi mai mari.

Inaugurarea „Promenadei Regina Maria a României” la Paris: „Da, Majestate, Parisul vă iubește și vă va iubi mereu”

15.10.2019

Astăzi, 15 octombrie 2019, a avut loc la Paris inaugurarea „Promenadei Regina Maria a…

Recepție în onoarea Secretarei Generale a Francofoniei, Louise Mushikiwabo, organizată de ambasadorul Luca Niculescu, președinte al GAFF

19.09.2019

Ambasadorul României în Franța, Luca Niculescu, a găzduit miercuri, 18 septembrie 2019, în …

Forumul Românilor de Pretutindeni

22.07.2019

Anunț din partea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni Ministerul pentru Românii de…