Obţinerea documentelor din România

Certificate de naştere

Pentru obținerea unor noi certificate de naștere, titularii se pot adresa ambasadei sau oficiului consular român cel mai apropiat. Certificatele de naștere se eliberează numai la cererea titularilor, a reprezentantului legal în cazul minorilor si al persoanelor puse sub tutelă sau a altor persoane împuternicite prin procură specială.

ATENTIE! Aceasta procedură este valabilă numai în cazul în care titularul a mai deținut un certificat de naștere romanesc și dorește un duplicat! În cazul în care titularul deține numai un certificat de naștere străin, dar este cetățean roman, se aplică procedura de la secțiunea privind înscrierea documentelor de stare civila străine în registrele de stare civila romanești.

 

  • Persoanele interesate trebuie să prezinte un document de identitate în curs de valabilitate (carte de identitate sau pașaport) precum și cererea de obținere a actului completată.
  • Ambasadele și consulatele României transmit cererile autorităților competente din România. Durata de procesare a acestor cereri este de aproximativ 3 luni.
  • Persoanele care au nevoie de aceste acte într-un termen mai scurt, pot solicita eliberarea lor prin intermediul unui mandatar din România, care se va adresa direct autorităților române competente (Inspectoratul Național pentru Evidența Persoanei, în cazul actelor de stare civilă). Mandatarul trebuie să fie în posesia unei procuri autentificate de misiunea diplomatică sau oficiul consular al României din țara în care locuiește solicitantul actului. Potrivit Convenției între Republica Socialistă România și Republica Franceză privind asistența juridică în materie civilă și comercială, ratificată prin Decretul nr. 77/1975, publicat în B.Of. nr. 79/22.07.1975, cu excepția anumitor tipuri de procuri care au un regim special (exemplu procura de succesiune), sunt acceptate în România și procurile autentificate la un notar local, însoțite de traducerea legalizată la un traducător de limba franceză autorizat de Ministerul de Justiție român.

După decesul unei persoane NU se mai pot elibera certificate de naștere către aparținători sau persoane interesate!

Începând cu 1 februarie 2017, data intrării în vigoare a Legii nr. 1/2017 privind eliminarea unor taxe și tarife, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, obținerea unui nou certificat de naștere se face în regim de gratuitate.

Inaugurarea „Promenadei Regina Maria a României” la Paris: „Da, Majestate, Parisul vă iubește și vă va iubi mereu”

15.10.2019

Astăzi, 15 octombrie 2019, a avut loc la Paris inaugurarea „Promenadei Regina Maria a…

Recepție în onoarea Secretarei Generale a Francofoniei, Louise Mushikiwabo, organizată de ambasadorul Luca Niculescu, președinte al GAFF

19.09.2019

Ambasadorul României în Franța, Luca Niculescu, a găzduit miercuri, 18 septembrie 2019, în …

Forumul Românilor de Pretutindeni

22.07.2019

Anunț din partea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni Ministerul pentru Românii de…