Obţinerea documentelor din România

Certificate de deces

Certificatele de deces pot fi solicitate de un membru al familiei persoanei decedate, cu precizarea motivului pentru care este necesar actul. Cererea de obținere a certificatului de deces trebuie să fie însoțită de pașaportul românesc al solicitantului sau de un alt act de identitate al acestuia.

ATENTIE! Aceasta procedura este valabilă numai în cazul a mai fost emis un certificat de deces romanesc şi se dorește un duplicat! În cazul în care dețineți numai un certificat de deces străin, dar persoana decedată a fost cetățean roman, se aplică procedura de la secțiunea privind înscrierea documentelor de stare civila străine în registrele de stare civila românești.

  • Ambasadele și consulatele României transmit cererile autorităților competente din România. Durata de procesare a acestor cereri este de aproximativ 3 luni.
  • Persoanele care au nevoie de aceste acte într-un termen mai scurt, pot solicita eliberarea lor prin intermediul unui mandatar din România, care se va adresa direct autorităților române competente (Inspectoratul Național pentru Evidența Persoanei, în cazul actelor de stare civilă). Mandatarul trebuie să fie în posesia unei procuri autentificate de ambasada sau consulatul României din țara în care locuiește solicitantul actului. Potrivit Convenției între Republica Socialistă România și Republica Franceză privind asistența juridică în materie civilă și comercială, ratificată prin Decretul nr. 77/1975, publicat în B.Of. nr. 79/22.07.1975, cu excepția anumitor tipuri de procuri care au un regim special (exemplu procurile de succesiune), sunt acceptate în România și procurile autentificate la un notar local, însoțite de traducerea legalizată la un traducător de limba franceză autorizat de Ministerul de Justiție român.

Începând cu 1 februarie 2017, data intrării în vigoare a Legii nr. 1/2017 privind eliminarea unor taxe și tarife, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, acest serviciu consular se efectuează în regim de gratuitate. 

Carte de condoleanțe deschisă la sediul Ambasadei României la Paris

12.12.2017

În memoria Majestății Sale Regele Mihai I al României, șef al statului român între anii…

Atenționare de călătorie Franța – vânt puternic, ploi și furtuni în zona de sud până la data de 13 decembrie 2017

11.12.2017

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau…

Sărbătorirea Zilei Naționale la Ambasada României la Paris

02.12.2017

Sărbătorirea Zilei Naționale a continuat ieri seară la Ambasadă printr-o recepție pentru…