Asistenţă şi servicii consulare pentru…

Înscrierea documentelor emise de autorităţile străine

Ambasadele și consulatele României pot efectua înscrierea certificatelor de stare civilă (naștere, căsătorie sau deces) emise de autoritățile statului în care a avut loc faptul de stare civilă.

Înscrierea acestor acte este necesară pentru recunoașterea lor de către autoritățile române, în vederea producerii efectelor lor juridice.

Cadrul juridic este dat de :

  • Legea nr.119/1996 cu privire la actele de stare civilă, cu modificările și completările ulterioare;
  • HOTĂRÂRE nr. 64 din 26 ianuarie 2011 pentru aprobarea Metodologiei cu privire la aplicarea unitară a dispozițiilor

      în materie de stare civilă;

  • Legea nr. 105/1992 cu privire la reglementarea raporturilor de drept international privat;
  • Ordonanța Guvernului României nr.41/2003 privind dobândirea și schimbarea pe cale administrativă a numelor persoanelor fizice;
  • Ordonanța Guvernului României nr. 84/2001 privind înființarea, organizarea și funcționarea serviciilor publice comunitare de evidență a persoanelor;
  • Hotărârea Guvernului României nr.495/1997 privind conținutul, eliberarea și actualizarea livretului de familie.

Actele de stare civilă ale cetățenilor români, întocmite de autoritățile franceze, au putere doveditoare în țară numai dacă sunt înscrise sau transcrise în registrele de stare civilă române.

Cetățeanul român este obligat ca, în termen de 6 luni de la întoarcerea în țară sau de la primirea din străinătate a certificatului sau extrasului de stare civilă, să ceară transcrierea acestor acte la autoritatea administrației publice locale în a cărei rază administrativ-teritorială își are domiciliul.

În situația în care transcrierea nașterii este solicitată direct în România, cererea se depune la Primăria din România unde are domiciliul părintele român sau la Primăria Sectorului 1 al Municipiului București, dacă cererea este depusă de solicitantul care a împlinit 18 ani.

Transcrierea căsătoriilor se solicită Primăriei localității din raza de domiciliu al unuia dintre soți, cetățean român. Cetățenii români cu domiciliul în străinătate pot depune cererea de transcriere a nașterii sau a căsătoriei la Primăria ultimului domiciliu din România sau la Primăria Sectorului 1 din București.

Cetățenii români aflați în Franța pot solicita înscrierea în registrele de stare civilă române, la misiunile diplomatice sau oficiile consulare de carieră ale României, a certificatelor de stare civilă eliberate de autoritățile franceze, în cazul în care înregistrarea actului sau a faptului de stare civilă a fost făcută în prealabil la autoritățile franceze.

Înscrierea în registrele de stare civilă române la misiunile diplomatice sau oficiile consulare de carieră ale României din străinătate, a certificatelor de stare civilă eliberate de autoritățile străine este echivalentul procedurii de transcriere ce se realizează în țară.  

Inaugurarea „Promenadei Regina Maria a României” la Paris: „Da, Majestate, Parisul vă iubește și vă va iubi mereu”

15.10.2019

Astăzi, 15 octombrie 2019, a avut loc la Paris inaugurarea „Promenadei Regina Maria a…

Recepție în onoarea Secretarei Generale a Francofoniei, Louise Mushikiwabo, organizată de ambasadorul Luca Niculescu, președinte al GAFF

19.09.2019

Ambasadorul României în Franța, Luca Niculescu, a găzduit miercuri, 18 septembrie 2019, în …

Forumul Românilor de Pretutindeni

22.07.2019

Anunț din partea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni Ministerul pentru Românii de…