Comunitatea românească

Sfârşit de săptămână dedicat memoriei Monseniorului Vladimir Ghika

În perioada 9-10 octombrie 2010, Asociaţia pentru Beatificarea Monseniorului Vladimir Ghika a organizat la Paris o serie de evenimente dedicate memoriei Monseniorului. Astfel, pe 9 octombrie a avut loc la biserica Saint-German l’Auxerrois din apropierea muzeului Louvre o zi de comemorare a Monseniorului sub patronajul Arhiepiscopului de Bucureşti, Ioan Robu. 

Au rostit alocuţiuni scriitorul Andrei Brezianu, precum şi Francisca Băltăceanu şi Monica Broșteanu, profesoare universitare. Publicul prezent a putut participa şi la o agapă organizată în reflectoriul bisericii.

Duminică, 10 octombrie, manifestările au continuat la Capela Medaliei Miraculoase, locul unde Monseniorul Ghika a celebrat prima Sfântă Liturghie, după ce a fost hirotonit la 7 octombrie 1923. Mesa a fost prezidată de Monseniorul Robu care a evocat în cuvinte emoţionante viaţa şi traseul spiritual al lui Vladimir Ghika. Pe lângă un larg public francez, la liturghie au asistat şi numeroşi pelerini români veniţi special pentru acestă ocazie. Aceştia au fost încântaţi şi de talentul muzical al tinerei românce Cornelia Tihon care a interpretat la nai piese muzicale precum Ave Maria a lui Schubert sau Adagio a lui Albinoni.

Cornelia Tihon, născută la 21.06.1988 în Chişinău, cântă la 18 instrumente populare aerofone, a câştigat numeroase premii muzicale naţionale şi internaţionale şi în prezent este studentă a Conservatorului din Bucureşti. Mesa catolică a fost urmată de o mesă românească greco-catolică, rit mai puţin cunoscut în Franţa, ocazie cu care Capela Medaliei Miraculoase a răsunat de muzicalitatea psalmilor polifonici.

   

Lista secțiilor de votare organizate în Franța și Monaco pentru alegerile prezidențiale din luna noiembrie 2019

25.10.2019

1. Paris 1 - Ambasadă, Palatul Béhague, etaj 1, 123, Rue Saint-Dominique, 75007, Paris 2. Paris …

Inaugurarea „Promenadei Regina Maria a României” la Paris: „Da, Majestate, Parisul vă iubește și vă va iubi mereu”

15.10.2019

Astăzi, 15 octombrie 2019, a avut loc la Paris inaugurarea „Promenadei Regina Maria a…

Recepție în onoarea Secretarei Generale a Francofoniei, Louise Mushikiwabo, organizată de ambasadorul Luca Niculescu, președinte al GAFF

19.09.2019

Ambasadorul României în Franța, Luca Niculescu, a găzduit miercuri, 18 septembrie 2019, în …