Comunitatea românească

Elevi ieşeni la festivalul de teatru pentru liceeni de la Saint - Malo

În perioada 31 martie - 3 aprilie, a avut loc la Saint-Malo a șaptea ediție a Festivalului internațional de teatru francofon pentru liceeni, organizat de Asociația FETLYF – Licée Jacques Cartier, cu sprijinul Primăriei din Saint-Malo. Peste 200 de tineri din 11 țări s-au întâlnit cu aceasta ocazie pentru a susține, în limba franceză, spectacole care au mers de la teatrul clasic până la creația poetică.

România a fost reprezentată la ediția din acest an de Trupa de teatru MOOZ, formată din elevi ai prestigiosului Liceu Mihai Eminescu din Iași (Claudiu Bicsabi, Ioana Bere, Roxana Lupașcu, Theodor Pintilie, Sonia Teodoriu, David Vasiliu și Adrian Vieriu), îndrumați de pasionata lor profesoară de franceză, doamna Mira Cucinschi.

Detalii despre activitatea trupei pot fi gasite pe blogul catedrei de limba franceză a liceului: http://lequipedefrancais.wordpress.com/mooz/.

Piesa interpretată de tinerii liceeni români, având o subtilă încărcatură metaforică, este un colaj numit Faut juste etre deux, după Matei Vișniec și Xavier Durringer, care a cuprins și o coregrafie imaginată chiar de elevi, spre surprinderea organizatorilor, care credeau că trupa făcuse apel la un profesionist într-ale coregrafiei. Interpretarea lor de excepție din 1 aprilie a uimit publicul, care i-a răsplătit cu îndelungi aplauze, și a convins juriul să le acorde premiul Coup de coeur, ceea ce le-a permis să rejoace piesa și pe 3 aprilie. Conform regulamentul festivalului, cele mai bune piese, premiate de juriu, sunt rejucate în încheierea festivalului.

   

Inaugurarea „Promenadei Regina Maria a României” la Paris: „Da, Majestate, Parisul vă iubește și vă va iubi mereu”

15.10.2019

Astăzi, 15 octombrie 2019, a avut loc la Paris inaugurarea „Promenadei Regina Maria a…

Recepție în onoarea Secretarei Generale a Francofoniei, Louise Mushikiwabo, organizată de ambasadorul Luca Niculescu, președinte al GAFF

19.09.2019

Ambasadorul României în Franța, Luca Niculescu, a găzduit miercuri, 18 septembrie 2019, în …

Forumul Românilor de Pretutindeni

22.07.2019

Anunț din partea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni Ministerul pentru Românii de…