România

Reuniune a miniştrilor de externe din statele riverane Dunării, la Bucureşti

România organizează luni şi marţi, la Bucureşti, în cadrul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării, reuniunea informală a miniştrilor de Externe din Regiunea Dunării.

Sesiunea informală a miniştrilor de Externe Reuniunea este prezidată de ministrul român de Externe, Teodor Baconschi, şi de vicecancelarul şi ministrul federal al Austriei, Michael Spindelegger, şi se desfăşoară sub înaltul patronaj al preşedintelui României.

Potrivit MAE, evenimentul are drept obiectiv transmiterea voinţei politice, la nivelul cel mai înalt, şi facilitarea dialogului şi cooperării între statele participante în scopul implementării, în perioada următoare, a proiectelor şi iniţiativelor destinate dezvoltării macroregionale.

Reuniunea subliniază angajamentul ferm al autorităţilor din cele 14 state din regiune de a sprijini implementarea proiectelor lansate sub egida Strategiei Dunării şi de a acţiona energic pentru ca mecanismul complex de gestionare a iniţiativei să funcţioneze eficient.

Evenimentul are loc la un an de la Summit-ul de la Bucureşti (8 noiembrie 2010), unde au fost stabilite orientările majore în structurarea Strategiei UE pentru Regiunea Dunării. Strategia UE pentru Regiunea Dunării reprezintă un excelent instrument pentru a răspunde provocărilor de dezvoltare în actualul context european şi mondial dificil. Se aşteaptă ca Strategia să amelioreze competitivitatea în regiunea noastră, prin inovare, cercetare, transfer de tehnologie şi cunoaştere.

Sesiunea dedicată şefilor diplomaţiilor din regiunea dunăreană va fi urmată, marţi, de un Bucharest/Danube Forum, dedicat societăţii civile şi mediului de afaceri şi academic din statele regiunii. Evenimentul marchează un an de la Summitul de la Bucureşti (8 noiembrie 2010), unde au fost stabilite aspectele legate de orientările majore de care s-a ţinut cont în structurarea Strategiei UE pentru Regiunea Dunării.

Strategia UE pentru Regiunea Dunării (SUERD) este un instrument comunitar de cooperare macro-regională în cadrul Uniunii Europene, la care sunt invitate să participe cele 14 state din regiune, membre UE şi terţe (Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Bulgaria, România, Cehia, Slovenia, Croaţia, Serbia, Republica Moldova, Ucraina, Bosnia-Herţegovina şi Muntenegru).

Strategia a fost elaborată de către Comisia Europeană în anul 2010, pe baza contribuţiilor aduse de statele riverane, inclusiv România. În prezent, Strategia Dunării se află în fază de implementare, după ce a fost aprobată de către Consiliul European la 24 iunie 2011.

Strategia este implementată de fiecare stat membru riveran. Ea se adresează autorităţilor publice locale, regionale şi centrale, societăţii civile, ONG-urilor şi mediului de afaceri, a căror participare la procesul de consultare publică este încurajată. Beneficiarii finali ai strategiei sunt toţi cetăţenii regiunii.

România este co-iniţiator al SUERD, alături de Austria şi contribuie la implementarea Strategiei Dunării, alături de toate celelalte state riverane, pe baza unor poziţii naţionale, analize, dezbateri şi propuneri definite în cadrul Forumului naţional, Comitetului director ministerial, Consiliului Consultativ, Grupului de lucru inter-ministerial create în acest scop. Ministerul Afacerilor Externe asigură coordonarea la nivel naţional în domeniu, iar în acest sens a fost creat Biroul Strategiei Dunării.

 Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Atenționare de călătorie Franța – vânt puternic, ploi și furtuni în zona de sud până la data de 13 decembrie 2017

11.12.2017

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau…

Sărbătorirea Zilei Naționale la Ambasada României la Paris

02.12.2017

Sărbătorirea Zilei Naționale a continuat ieri seară la Ambasadă printr-o recepție pentru…

Celebrarea Zilei Naționale a României la Paris

01.12.2017

(credit foto: Dragoș Spițeru)Ambasada României la Paris a celebrat Ziua Națională a României, la 30 noiembrie 2017, în…