România

O nouă reuniune a Grupului pentru acţiunea europeană a Republicii Moldova

Bruxellesul a găzduit luni cea de-a cincea reuniune a Grupului pentru acţiunea europeană a Republicii Moldova, iniţiativă comună a României şi a Franţei destinată susţinerii aspiraţiilor europene ale Chişinăului.

La reuniunea prezidată de ministrul român al Afacerilor externe Teodor Baconschi au mai participat reprezentanţii celorlalte state membre ale UE, comisarul european pentru Extindere Stefan Fule, directorul pentru Vecinătatea Estică şi Balcanii de Vest din cadrul SEAE Miroslav Lajcak şi ministrul Afacerilor externe şi Integrarii europene al Republicii Moldova, Iurie Leancă.

În cadrul întâlnirii au fost analizate evoluţiile recente din relaţia UE - Republica Moldova, inclusiv din perspectiva concluziilor celui de-al doilea Summit al Parteneriatului Estic, organizat la Varşovia la finalul lunii septembrie, unde au fost recunoscute progresele înregistrate de Republica Moldova în procesul de apropiere de Uniunea Europeană.

Un accent aparte a fost pus pe stadiul pregătirii Republicii Moldova pentru lansarea negocierilor privind Acordul de creare a zonei de comerţ liber cuprinzător şi aprofundat (DCFTA) şi trecerea la faza a doua a Planului de acţiune privind liberalizarea regimului de vize.

Cele două dosare reprezintă priorităţile autorităţilor din R. Moldova în relaţia cu Bruxellesul în viitorul apropiat.

În cadrul reuniunii Grupului a fost subliniată necesitatea continuării susţinute a reformelor interne, această condiţie fiind necesara pentru aprofundarea relaţiei cu Uniunea.

Participanţii au avut schimbat şi un schimb de opinii legat de contextul politic actual din Republica Moldova, marcat de alegerea preşedintelui de către Parlament, la data de 18 noiembrie.

Referitor la diferendul transnistrean, participanţii la reuniunea de luni a Grupului pentru acţiunea europeană a Republicii Moldova au salutat intenţia de organizare a unei reuniuni formale în format "5 plus 2", la Vilnius.

În intervenţia sa, şeful diplomaţiei române a reiterat sprijinul ferm al României pentru parcursul european al Republicii Moldova, în special pentru lansarea cât mai curând posibil a negocierilor privind DCFTA şi pentru dezvoltarea dialogul în vederea liberalizării regimului de vize.

Grupul pentru acţiunea europeană a Republicii Moldova este o iniţiativa a României, la care s-a raliat şi Franţa, lansată în 25 ianuarie 2010, având ca obiectiv principal sprijinirea procesului democratic de la Chişinau, o coordonare şi un dialog reale şi consistente între Grup şi autorităţile Republicii Moldova şi, pe de altă parte, o informare constantă între membrii săi.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Finanțare din partea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni

20.02.2018

Informații utile despre programul de finanțare lansat de Ministerul pentru Românii de…

Vizita la Paris a ministrului agriculturii și dezvoltării rurale

14.02.2018

Discuții foarte bune ale ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, Petre Daea, cu omologul …