România

Elveţia sprijină intrarea României în Spaţiul Schengen în două etape

Elveţia sprijină intrarea României în Spaţiul Schengen în două etape, a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, consilierul federal Simonetta Sommaruga, şeful Departamentului pentru Justiţie şi Poliţie din Confederaţia Elveţiană.

"Elveţia a sprijinit România în pregătirea aderării la Spaţiul Schengen şi sperăm ca aderarea să se producă. Elveţia sprijină aderarea în două etape. După după cum ştiţi, Elveţia nu are drept de vot, însă susţine această cauză", a punctat oficialul elveţian.

Comisia Europeană a reafirmat vineri că are un rol de observator în procesul decizional de extindere a spaţiului Schengen şi că România şi Bulgaria au îndeplinit criteriile necesare intrării în spaţiul european de liberă circulaţie.

"Poziţia Comisiei cu privire la acest subiect este clară şi a fost deja afirmată de mai multe ori. România şi Bulgaria au îndeplinit criteriile necesare aderării la Spaţiul Schengen şi trebuie să adere cât mai curând posibil - este opinia a mea, a Comisiei Europene, a majorităţii statelor membre şi a majorităţii covârşitoare a membrilor PE. Ştim cu toţii unde este blocajul, dar Comisia Europeană nu poate face nimic în această privinţă", a spus comisarul european pentru afaceri interne Cecilia Malmstrom.

Şeful Departamentului Schengen din Ministerul de Interne, Marian Tutilescu, a declarat, la sfârşitul săptămânii trecute, că schimbarea poziţiei Finlandei în ceea ce priveşte intrarea României în Spaţiul Schengen este "un pas înainte".

El a adăugat că schimbarea poziţiei Olandei este legată şi de progresele României, având în vedere că raportul din vară a fost interpretat în mod diferit "pentru că există o notă de subiectivism".

"Nu pot fi cuantificaţi indicatorii cu unităţi de măsură standard. Spre exemplu, Olanda consideră că nu sunt progrese suficiente, spre deosebire de celelalte state membre, care consideră că sunt progrese clare, evidente şi ireversibile. Fiind vorba de acest subiectivism, credem noi că următorul raport ar putea să-i convingă să îşi flexibilizeze poziţia şi să înţeleagă într-adevăr că este un progres evident, ireversibil. Mai degrabă, cred că aceasta ar fi o abordare realistă", a afirmat şeful Departamentului Schengen.

Tutilescu a spus că în cazul în care Olanda nu-şi va modifica poziţia, probabil va trebui ca România şi Bulgaria să aştepte următoarea etapă, publicarea raportului pe justiţie din februarie şi o posibilă decizie în martie anul viitor, când ar putea fi ridicate controalele la frontierele aeriene.

În opinia sa, Olanda şi-a păstrat poziţia din cauza situaţiei politice interne, "extrem de complicată".

"În cazul unor secţiuni în coaliţie este posibilă pierderea susţinerii de care se bucura guvernul în momentul de faţă, care are o susţinere destul de fragilă. Sigur, rămânem totuşi optimişti", a punctat şeful departamentului Schengen din MAI.

Marian Tutilescu a reamintit că în perioada 21-25 noiembrie va avea loc o evaluare a unei echipe de experţi în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare pe justiţie şi şi-a exprimat speranţa ca acesta să "surprindă" evoluţiile pozitive făcute în domeniu.

"În acest domeniu evoluţiile nu pot fi spectaculoase, pentru că progresele în justiţie nu se pot face de pe o lună pe alta, dar important este să se surprindă progresul şi natura sa ireversibilă. În calendarul european sunt două manifestări în perioada următoare, în decembrie. Consiliul European, 7-8 decembrie, şi apoi Consiliul pe Justiţie şi Afaceri Interne. Dacă la Consiliul European se va ajunge la un acord politic în această privinţă, este foarte probabil ca la Consiliul pe Justiţie, Afaceri Interne de pe 13-14 să se adopte decizia care a fost deja propusă prin acordul franco-britanic, de fapt, propunerea franco-britanică agreată de toate celelalte state membre, cu excepţia celor două. Dacă nu, şi dacă Finlanda îşi va modifica poziţia iar Olanda se va singulariza, probabil că nu va rămâne decât următoarea etapă, publicarea raportului din februarie - acest raport pe justiţie va fi publicat în februarie - şi o posibilă decizie în martie anul viitor, Consiliul fiind înaintea ultimei duminici din martie, când s-ar putea ridica controalele la frontierele aeriene", a explicat Marian Tutilescu.

SursaAgenţia Naţională de Presă AGERPRES 

  

Rezultatul concursului pentru selecția și atribuirea bursei „Ierunca-Lovinescu” 2018/2019

13.07.2018

PROCES-VERBAL încheiat astăzi, 13 iulie 2018, cu ocazia concursului organizat pentru…

Anunț privind lansarea concursului pentru bursa „Ierunca-Lovinescu” 2018/2019

29.05.2018

În temeiul HG nr. 392/2016, Ministerul Afacerilor Externe acordă bursa anuală…

Reuniune la Ambasada României la Paris a coordonatorilor oficiilor consulare de carieră și consulii onorifici ai României din Franța

02.05.2018

Ne-am întâlnit astăzi la Ambasadă cu coordonatorii oficiilor consulare de carieră și…