România

B. Aurescu a pledat pentru întărirea cooperării în Europa de S-E pentru a deveni o regiune integrată economic

Europa de Sud-Est are potenţialul de a deveni o regiune integrată economic în măsura în care va reuşi să reducă diferenţele de dezvoltare dintre această zonă şi economiile mature din Occident, a declarat secretarul de stat pentru afaceri europene Bogdan Aurescu joi, la Conferinţa Ministerială Building a 2020 Vision for South East Europe, desfăşurată la Paris.

În acest context, oficialul român a pledat pentru întărirea cooperării regionale în cadrul unor proiecte economice de anvergură.

“Nu putem evita problema decalajului economic care există în prezent între Europa de Sud-Est şi statele dezvoltate din spaţiul euro-atlantic.[...] De aceea, România consideră necesară extinderea programelor UE în regiune pentru facilitarea accesului la noi tehnologii, cu precădere în domenii precum eficienţa energetică şi IT”, a arătat Bogdan Aurescu, în cadrul primei mese rotunde a conferinţei, intitulată “Crearea unei pieţe regionale unice: aprofundarea cooperării regionale privind aspectele referitoare la investiţii”.

Oficialul român a susţinut un discurs evidenţiind beneficiile participării României în cadrul Investment Compact pentru profilarea ţării noastre ca actor regional important în atragerea investiţiilor, conform unui comunicat de presă dat publicităţii de MAE.

În calitate de moderator al celei de-a doua mese rotunde a conferinţei, intitulată “Crearea fundamentelor pentru economia cunoaşterii”, secretarul de stat pentru afaceri europene a prezentat demersurile României privind îndeplinirea criteriilor Agendei Lisabona, reliefând preocuparea autorităţilor române pentru implicarea mediului privat în promovarea inovaţiei în economie. Totodată, a subliniat că Europa de Sud-Est trebuie să-şi concentreze eforturile nu numai în direcţia întăririi infrastructurii de cercetare prin finanţarea adecvată a institutelor de învăţământ, dar şi să faciliteze crearea unei reţele a centrelor de excelenţă şi a companiilor private.

“Cooperarea regională în domeniul cercetării va permite măsurarea productivităţii economiilor statelor noastre nu doar cu ajutorul indicatorilor tradiţionali, precum finanţarea universităţilor sau numărul de cercetători înregistraţi, ci şi prin prisma parteneriatelor dintre centrele de excelenţă şi mediul privat”, a precizat Bogdan Aurescu.

Bogdan Aurescu a participat joi la Conferinţa Ministerială Building a 2020 Vision for South East Europe, care s-a desfăşurat la Paris, în perioada 23-24 noiembrie. Evenimentul, organizat de guvernele Austriei şi Sloveniei în parteneriat cu Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), a reunit înalţi oficiali din statele din Europa Centrală şi de Est, precum şi secretarii generali ai OCDE şi ai Consiliului de Cooperare Regională (CCR).

Conferinţa a prilejuit aniversarea a 10 ani de funcţionare a programului Investment Compact pentru Europa de Sud-Est al OCDE, la care România este membru, precum şi realizarea transferului acestuia din gestiunea acestei organizaţii în cadrul CCR. Totodată, evenimentul a inclus şi două mese rotunde, dedicate cooperării regionale pentru atragerea investiţiilor şi promovării economiei bazate pe cunoaştere.

Sursa:  Agenţia Naţională de Presă AGERPRES  

 

Atenționare de călătorie Franța – vânt puternic, ploi și furtuni în zona de sud până la data de 13 decembrie 2017

11.12.2017

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau…

Sărbătorirea Zilei Naționale la Ambasada României la Paris

02.12.2017

Sărbătorirea Zilei Naționale a continuat ieri seară la Ambasadă printr-o recepție pentru…

Celebrarea Zilei Naționale a României la Paris

01.12.2017

(credit foto: Dragoș Spițeru)Ambasada României la Paris a celebrat Ziua Națională a României, la 30 noiembrie 2017, în…