România

MAE, felicitat de românii din diasporă pentru proiectul legii privind votul prin corespondenţă

Ministerul Afacerilor Externe a fost felicitat de către românii din diasporă pentru iniţiativa proiectului de lege privind votul prin corespondenţă, a precizat, joi, directorul general al Departamentului Comunicare din cadrul MAE, Doris Mircea. 

"Reacţiile pe care MAE le-a primit până acum au fost preponderent pozitive. Reprezentanţii diasporei ne-au scris şi ne-au mulţumit pentru această iniţiativă oportună. Aceştia îşi arătau încântarea pentru faptul că nu vor mai fi nevoiţi, de exemplu, să parcurgă distanţe mari pentru a-şi exercita un drept fundamental. Le mulţumim celor care au transmis felicitări pentru iniţiativă şi au înţeles spiritul acestei propuneri legislative, iar celor care contestă sau solicită retragerea proiectului de lege le solicităm să conteste constructiv, nu distructiv şi, totodată, întemeiat, în baza legislaţiei în vigoare şi a interesului alegătorului român din afara graniţelor", a declarat Doris Mircea.

Potrivit acesteia, Ministerul de Externe va organiza, în perioada următoare, o masă rotundă pentru dezbaterea respectivului proiect de act normativ.

"MAE intenţionează ca în următoarea perioadă să organizeze o masă rotundă pentru dezbaterea în profunzime a acestui subiect cu reprezentanţi ai societăţii civile şi cu reprezentanţi ai autorităţilor cu competenţe în domeniu - parlamentari, Autoritatea Electorală Permanentă".

La sfârşitul lunii decembrie a anului trecut, Ministerul Afacerilor Externe a lansat spre dezbatere publică proiectul de lege privind exercitarea prin corespondenţă a dreptului de vot de către alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate.

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a precizat la acea dată că reprezentanţii MAE s-au consultat, în cadrul procesului de elaborare a textului proiectului de lege, cu Autoritatea Electorală Permanentă şi cu Ministerul Administraţiei şi Internelor şi a adăugat că au mai fost consultaţi profesori universitari, experţi în cadrul unor ONG-uri, precum şi parlamentari.

Baconschi a afirmat că proiectul de lege lansat spre dezbatere a fost inspirat din legislaţiile europene deja aplicate în Italia, Austria, Marea Britanie şi Belgia.

Potrivit ministrului, proiectul de lege cuprinde 27 de articole, se adresează alegătorilor români cu domiciliu sau reşedinţa în străinătate şi va fi aplicabil pentru alegerile parlamentare, prezidenţiale, europarlamentare, cu o singură excepţie - a referendumului naţional.

''În cazul referendumului, exercitarea dreptului de vot prin corespondenţă ar implica şi o modificare a Constituţiei'', a spus Baconschi.

El a precizat că îşi doreşte ca în cele 30 de zile de dezbatere publică toate părţile interesate, fie că e vorba de ONG -uri, de asociaţii ale românilor din străinătate sau de oricare tip de instanţă, să participe cât mai activ pentru a îmbunătăţi proiectul de lege.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

Rezultatul concursului pentru selecția și atribuirea bursei „Ierunca-Lovinescu” 2018/2019

13.07.2018

PROCES-VERBAL încheiat astăzi, 13 iulie 2018, cu ocazia concursului organizat pentru…

Anunț privind lansarea concursului pentru bursa „Ierunca-Lovinescu” 2018/2019

29.05.2018

În temeiul HG nr. 392/2016, Ministerul Afacerilor Externe acordă bursa anuală…

Reuniune la Ambasada României la Paris a coordonatorilor oficiilor consulare de carieră și consulii onorifici ai României din Franța

02.05.2018

Ne-am întâlnit astăzi la Ambasadă cu coordonatorii oficiilor consulare de carieră și…