România

Teodor Baconschi: Aderarea României la Schengen va contribui semnificativ la securitatea acestei zone

Vulnerabilităţile cu care se confruntă în prezent ţările Schengen în privinţa imigraţiei ilegale nu trebuie conectate sub nicio formă cu aderarea la Spaţiul Schengen a României, care va contribui semnificativ la securitatea acestei zone, declarat, vineri, ministrul român al Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, într-o prelegere susţinută la Munchen, în cadrul Forumului Societăţii Germane pentru Politică Externă.

"Zona Schengen se confruntă acum cu o serie de provocări din perspectiva imigraţiei ilegale, ceea ce a demonstrat că securitatea în cadrul Schengen poate fi în continuare îmbunătăţită. Sub nicio formă nu trebuie ca aceste vulnerabilităţi să fie conectate cu aderarea României la Spaţiul Schengen", a subliniat ministrul Afacerilor Externe în prelegerea sa, cu tema "Priorităţi ale politicii externe româneşti", şeful diplomaţiei aflându-se în capitala Bavariei pentru a participa la Conferinţa de Securitate de la Munchen (4-6 februarie).

De asemenea, şeful diplomaţiei a susţinut că aderarea României la Spaţiul Schengen va contribui semnificativ la securitatea spaţiului european, nu numai pentru că România este deja un "membru de încredere al NATO şi UE", ci şi pentru că acţionează precum un membru responsabil al Schengen.

"România este pregătită pentru aderarea la Spaţiul Schengen, îndeplinim toate criteriile tehnice şi am securizat frontierele externe ale Uniunii Europene la standarde Schengen. Monitorizăm această frontieră cu un sistem de supraveghere de ultimă generaţie şi suntem conectaţi, în deplină securitate, la Sistemul de Informare Schengen", a afirmat ministrul Baconschi.

Totodată, el a evidenţiat că proiectele UE şi NATO au fost ancorele în jurul cărora România şi-a construit, în ultimii ani, toate priorităţile, abordările şi activităţile de politică externă, din punct de vedere politic fiind imposibil de găsit măcar un singur exemplu care să reflecte o poziţie internaţională a României contradictorie cu valorile, interesele şi opiniile euroatlantice şi europene.

"Nu ne-am dezis niciodată de loialitatea faţă de parteneri şi nu am blocat niciodată consensul în cadrul NATO şi UE", a spus şeful diplomaţiei.

Nu în ultimul rând, el a trecut în revistă, în cadrul prelegerii, contribuţiile şi implicarea României în cadrul principalelor proiecte şi dezbateri la nivelul celor două structuri centrale ale spaţiului euro-atlantic. Oficialul român a mai avut vineri, la Munchen, o întâlnire cu preşedintele Fundaţiei "Hanns Seidel", prof. dr. Hans Zehetmair, precum şi cu membrii conducerii acestui for.

 

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

 

Finanțare din partea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni

20.02.2018

Informații utile despre programul de finanțare lansat de Ministerul pentru Românii de…

Vizita la Paris a ministrului agriculturii și dezvoltării rurale

14.02.2018

Discuții foarte bune ale ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, Petre Daea, cu omologul …