România

România a deschis al treilea Consulat General în Canada, la Vancouver

Ottawa - România a deschis al treilea Consulat General din Canada, la Vancouver, evenimentul inaugural având loc cu ocazia vizitei ministrului Afacerilor Externe, Teodor Baconschi.

Ceremonia de înfiinţare a consulatului s-a desfăşurat sâmbătă, 26 martie, în prezenţa a numeroşi membri ai comunităţii româneşti din Vancouver, Alberta şi Saskatchewan, a ambasadorului României în Canada, Elena Ştefoi, precum şi a consulului general al României la Vancouver, Lucian Rosenfeld. La ceremonie au participat, la invitaţia ministrului Afacerilor Externe, aleşii circumscripţiilor româneşti din America în Parlamentul României, deputatul Mircea Lubanovici (PDL) şi senatorul Raymond Luca (PNL). 

"În ciuda crizei economice, care din fericire e deja în spatele nostru, iată că izbutim să ne îndeplinim o promisiune făcută comunităţii româneşti de pe coasta de vest a Canadei încă din 2006, înfiinţând astăzi oficial Consulatul General al Romaniei la Vancouver", a declarat ministrul Baconschi, potrivit comunicatului transmis de MAE.

Şeful diplomaţiei a participat, în cursul aceleiaşi zile, la o întâlnire cu membrii comunităţii româneşti de pe coasta de vest a Canadei, care au fost unanimi în definirea înfiinţării Consulatului General de la Vancouver ca "un moment istoric".

"Ce ne aduce împreună este acelaşi orizont cultural, lingvistic şi religios; de aici decurge şi căutarea, împreună, a binelui comun al naţiunii noastre. Chiar dacă trăiţi în diaspora, sunteţi români - iar depărtarea de ţară adesea vă face mai patrioţi decât conaţionalii dumneavoastră din România", le-a spus ministrul Baconschi celor prezenţi.

"Pentru prima oară în istorie, România este înscrisă ireversibil în alianţa transatlantică a lumii libere. Trebuie să ne redobândim stima de sine şi să reconstruim o ţară şi o comunitate desfigurate de comunism, otrăvite de minciună şi părăsite de unii dintre cei mai vrednici fii. Eforturile de modernizare a statului pe care le face actuala guvernare merg în sensul renaşterii unei Românii suple şi funcţionale, în care copiii dumneavoastră se vor reîntoarce poate într-o bună zi", a încheiat Teodor Baconschi.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

Finanțare din partea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni

20.02.2018

Informații utile despre programul de finanțare lansat de Ministerul pentru Românii de…

Vizita la Paris a ministrului agriculturii și dezvoltării rurale

14.02.2018

Discuții foarte bune ale ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, Petre Daea, cu omologul …