România

România pregăteşte detaliile tehnice pentru a primi imigranţii tunisieni din Italia

Secretarul de stat pentru afaceri europene Bogdan Aurescu a avut miercuri la Roma o întâlnire cu omologul său italian, Alfredo Mantica, discuţiile atingând cu această ocazie şi gestul de solidaritate europeană pe care România l-a făcut prin propunerea găzduirii a 200 de imigranţi tunisieni.

"Am discutat atât aspectele care ţin de relaţiile bilaterale propriu-zise şi de contactele la nivel înalt, am atins subiectele de pe agenda europeană şi punctele comune de pe această agendă care permite celor două state să îşi coordoneze obiectivele, cum ar fi spaţiul Schengen şi sprijinul pe care Italia l-a acordat în mod constant României pentru aderarea fără alte condiţii", a declarat Bogdan Aurescu.

Secretarul de stat român a amintit declaraţia de susţinere politică pe care Aflredo Mantica a făcut-o la Bucureşti în cadrul consultărilor din luna ianuarie. Bogdan Aurescu şi-a exprimat bucuria să constate că România continuă să beneficieze de susţinerea Italiei în acest sens. "Am discutat despre întărirea spaţiului Schengen în întregul său având în vedere schimbările recente din nordul Africii şi spaţiul mediteranean şi despre modul cum cele două state pot să lucreze împreună la politicile de azil", a subliniat Bogdan Auirescu.

Secretarul de stat a primit mulţumirile părţii italiene pentru gestul de solidaritate europeană pe care România l-a făcut recent prin vocea preşedintelui României cu iniţiativa de a prelua 200 de cetăţeni tunisieni care ar putea fi găzduiţi în centrele de azil din România. "Urmează ca în perioada următoare, prin intermediul colegilor de la administraţie şi interne, să fie perfectate detaliile cu privire la procesul de selecţie şi de transferare a acestor persoane în România", a menţionat pentru Agerpres Bogdan Aurescu.

În cadrul întâlnirii de la Roma a fost abordată şi tema vecinătăţii, în special cu privire la ţările din sud, acolo unde Italia are un interes extrem de acut în această perioadă. În cadrul colocviului bilateral, România şi-a prezentat viziunile asupra evoluţiilor în ţările din nordul Africii, mai ales cu privire la Libia. Pe agenda discuţiilor a fost inclusă şi Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării şi Strategia Adriatico-Ionică, evoluţiile din Vecinătatea Estică, din Balcanii de Vest, din regiunea Mării Negre, în contextul preşedinţiei în exerciţiu a Organizaţiei Cooperării Economice a Mării Negre exercitată de România în primul semestru al anului.

"Am discutat şi despre proiectul unei conferinţe a Mării Adriatice şi Mării Negre pe care să o organizăm împreună în perioada următoare", a anunţat Bogdan Aurescu.

O temă centrală de discuţii au fost şi relaţiile economice dintre cele două ţări. "Perspectivele dezvoltării acestor relaţii sunt foarte bune şi reamintesc că la sfârşitul anului trecut, schimburile comerciale au depăşit 10 miliarde de euro în condiţiile în care Italia este cel de-al doilea mare investitor străin în România", a subliniat secretarul de stat român.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Rezultatul concursului pentru selecția și atribuirea bursei „Ierunca-Lovinescu” 2018/2019

13.07.2018

PROCES-VERBAL încheiat astăzi, 13 iulie 2018, cu ocazia concursului organizat pentru…

Anunț privind lansarea concursului pentru bursa „Ierunca-Lovinescu” 2018/2019

29.05.2018

În temeiul HG nr. 392/2016, Ministerul Afacerilor Externe acordă bursa anuală…

Reuniune la Ambasada României la Paris a coordonatorilor oficiilor consulare de carieră și consulii onorifici ai României din Franța

02.05.2018

Ne-am întâlnit astăzi la Ambasadă cu coordonatorii oficiilor consulare de carieră și…