România

Irakul are porţile deschise pentru companiile româneşti

Mesajul guvernului de la Bagdad pentru companiile româneşti este că porţile Irakului sunt deschise atât pentru cele care sunt deja prezente, cât şi pentru cele care vor să vină în viitor, iar prin dialogul politic bilateral se încearcă lărgirea cooperării şi înmulţirea domeniilor în care companiile pot opera, a declarat joi ministrul irakian de Externe, Hoshyar Zebari, în conferinţa de presă comună cu şeful diplomaţiei române, Teodor Baconschi.

"Cred că Irak este o ţară sigură în aceste zile. Se poate opera de la Basra la Anwar, în nord, în centru. Şi chiar acum sunt mai multe zeci de companii europene care operează în sud, în centru, în nord. (...) Chiar acum sunt companii româneşti acolo care caută oportunităţi. Şi ceea ce încercăm în discuţiile bilaterale este să lărgim această cooperare, să avem companii româneşti care să opereze în diferite sectoare, de la infrastructură, la energie, farmaceutică şi în multe alte domenii în care au fost active în trecut. (...) Societăţile şi firmele româneşti au lucrat mulţi ani în Irak, au experienţă, sunt acum dispuse să vină sau să revină pe o piaţă deschisă şi Irakul are acest potenţial de afaceri. Deci acesta este mesajul nostru pentru Bucureşti: că Irakul este pregătit să vă primească, drumul este larg deschis", a afirmat oficialul irakian.

El a ţinut să mulţumească României pentru sprijinul continuu oferit dezvoltării Irakului în diferite domenii - energie, petrolier, construcţiilor.

La rândul său, ministrul Baconschi i-a mulţumit şefului diplomaţiei irakiene pentru sprijinul personal oferit proiectului Guvernului României de a deschide un consulat şi un birou economic la Erbil, în zona de nord a Irakului.

"O delegaţie MAE se va deplasa la Erbil în câteva zile pentru a stabili toate detaliile şi cred că în acest fel vom crea o platformă pentru aterizarea unor companii româneşti în regiune. Există companii din industria cimentului, sectorul petrolier, sectorul energetic, construcţii civile şi industriale, dar şi din industria chimică şi petrochimică, companii româneşti care doresc să vină sau să revină pe piaţa irakiană", a afirmat ministrul Baconschi, care a adăugat şi că nivelul schimburilor comerciale bilaterale este în creştere.

Totodată, oficialul irakian a arătat că actuala creştere a preţului petrolului poate continua din cauza evoluţiilor din lumea arabă - operaţiunile militare şi schimbările de regim, precum şi a efectelor dezastrelor naturale din Japonia asupra capacităţilor centralelor nucleare de a furniza energie. El a menţionat că Irakul este membru OPEC şi este obligat de cotele şi reglementările acesteia, însă guvernul de la Bagdad face tot posibilul pentru a putea creşte producţia de produse petroliere.

"Facem tot ce putem pentru a creşte producţia, dar creşterea aceasta nu va veni anul acesta, poate mai târziu, în anii următori, mai ales după ce Irakul a oferit uriaşe contracte pentru toate companiile pentru a îmbunătăţi industria noastră petrolieră, pentru a urca capacităţile noastre de producţie Se lucrează atât pe domeniul petrolier cât şi pe cel al gazelor", a mai afirmat ministrul Hoshyar Zebari.

Oficialul de la Bagdad efectuează miercuri şi joi o vizită oficială la Bucureşti, având pe agendă întâlniri cu demnitari români din sfera puterilor executivă şi legislativă. Potrivit MAE, în cadrul convorbirilor oficiale accentul a fost plasat pe identificarea modalităţilor de consolidare a dialogului politico-diplomatic, implicarea firmelor şi companiilor româneşti în proiecte în domeniul reconstrucţiei Irakului, precum şi pe definirea căilor de valorificare, în planul cooperării bilaterale, a impactului pozitiv produs de participarea României la Forţa Multinaţională din Irak până la încheierea activităţii acesteia, la sfârşitul lunii iulie 2009.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Finanțare din partea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni

20.02.2018

Informații utile despre programul de finanțare lansat de Ministerul pentru Românii de…

Vizita la Paris a ministrului agriculturii și dezvoltării rurale

14.02.2018

Discuții foarte bune ale ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, Petre Daea, cu omologul …