România

Premierul Emil Boc: România îşi menţine obiectivul de aderare la zona euro în 2015

Guvernul a luat vineri decizia, prin aprobarea programului de convergenţă, ca România să îşi menţină obiectivul de aderare la zona euro în 2015, a declarat premierul Emil Boc, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria, după încheierea şedinţei Executivului.

 "Nu avem niciun fel de motiv ca astăzi să renunţăm la acest obiectiv. România şi-a îndeplinit şi îşi îndeplineşte prin măsurile pe care le-a luat şi le ia motivele în vederea aderării la euro în 2015. Cu alte cuvinte, prin ceea ce facem astăzi facem ce trebuie ca România să adere în 2015 la zona euro. (...) România şi-a pregătit terenul necesar pentru a adera la zona euro, cu condiţia să nu facă paşi înapoi în anii următori", a spus premierul Emil Boc, referindu-se la măsurile de consolidare fiscală stabilite deja Guvern pentru anul acesta şi 2012.

El a arătat că decizia Executivului a fost luată după consultări cu preşedintele Traian Băsescu şi guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, fiind susţinută şi de coaliţia de guvernare, după cum a rezultat în urma reuniunii acesteia de vineri dimineaţă.

Totodată, în şedinţa de vineri a Guvernului s-a stabilit înfiinţarea unui Comitet interministerial pentru trecerea la euro, preşedinţia acestuia urmând să fie asigurată de primul-ministru, iar vicepreşedinte este guvernatorul BNR. Comitetul interministerial va monitoriza îndeplinirea obligaţiilor astfel ca România să fie pregătită în 2015 pentru aderarea la zona euro, a spus premierul.

Data exactă de aderare va fi stabilită însă în urma discuţiilor cu partenerii europeni, urmând a fi aleasă împreună cu aceştia data de pe parcursul anului 2015 când România va intra în zona euro, a explicat şeful Guvernului.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES