România

România la Festivalul Europei de la Florenţa

România participă la Festivalul Europei de la Florenţa, care a debutat vineri, cu expoziţia de fotografie "Mari inventatori români şi contribuţia lor la patrimoniul universal", care cuprinde o galerie de portrete de inventatori români.

Festivalul Europei şi-a deschis porţile în Piaţa Signoria din Florenţa, în prezenţa oficialităţilor locale, regionale şi europene, cu scopul declarat de a transforma Florenţa într-un laborator creativ şi de comunicare. Organizat pentru prima dată, la iniţiativa Institutului Universitar European, Festivalul Europei urmăreşte înlesnirea accesului cetăţenilor la informaţii despre Uniunea Europeană, politicile sale şi, mai ales, oportunităţile pe care le oferă.

"Florenţa înseamnă în primul rând cultură. Dacă Florenţa este capitala Toscanei, pentru câteva zile va deveni capitala culturală a Europei. Prin participarea României la festival ne-am propus două obiective: să prezentăm o serie de inventatori români ale căror realizări, printre care se numără primul avion cu reacţie, insulina, sau deja banalul stilou, au schimbat modul de viaţă şi să aducem în faţa publicului tineri artişti români precum Paula Selling şi Ovi al căror talent a fost confirmat pe scena Eurovision. Mesajul pe care îl transmitem este că inovaţia, talentul şi educaţia pot construi drumul către o Europă mai unită şi mai puternică", a declarat Teodor Baconschi, ministrul afacerilor externe, potrivit unui comunicat transmis de MAE.

După momentul oficial al inaugurării Festivalului Europei de la Florenţa, organizatorii au dat startul manifestărilor artistice şi culturale. Proiecte originale, spectacole de teatru, concerte, conferinţe şi seminarii sunt organizate în piaţete, biblioteci, universităţi şi în palatele celebre ale Florenţei, cu scopul de a atrage un public cât mai numeros în acest periplu cultural european.

România a fost prezentă în prima seară a concertelor susţinute în cadrul Festivalului. Sub denumirea "Sunete şi voci din Europa", concertul susţinut în Piaţa Signoria (Loggia de"Lanzi) a reunit tineri artişti din patru state: The Street Clercks (Italia, câştigătorii ediţiei 2010 Rock Contest di Controradio), Paula Seling şi Ovi (câştigători Eurovision), Qvartetul Milan Svoboda (Cehia) şi Word&Music (Irlanda).

Paula Seling şi Ovi au încântat publicul din piaţa Signoria, cu un recital cu piese cunoscute din repertoriul italian şi român, culminând cu piesa care le-a adus consacrarea la Eurovision, "Playing with fire".

Prima zi a festivalului a mai adus un succes pentru creativitatea tinerilor români. Inaugurarea în Italia a programului "Youth on the move" a inclus şi premierea câştigătorilor concursului organizat de Comisia Europeană pentru crearea unui logo. Locul întâi la concursul de creaţie a fost câştigat de Felicia Jitaru, elevă la un liceu din Torino.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES