România

Contribuţiile României în promovarea şi protejarea drepturilor omului, apreciate de înalţi oficiali ONU

Secretarul de stat pentru afaceri globale din Ministerul Afacerilor Externe, Doru Costea, a avut joi, la New York, întrevederi cu înalţi oficiali din Secretariatul Organizaţiei Naţiunilor Unite, prilej cu care aceştia şi-au exprimat aprecierea pentru acţiunile şi contribuţiile României în domeniul promovării şi protejării drepturilor omului, îndeosebi în calitate de furnizor de asistenţă umanitară.

Potrivit unui comunicat al MAE, Doru Costea a avut întrevederi, în marja vizitei de lucru pe care o efectuează la New York, în perioada 4-6 mai, cu doi înalţi oficiali din Secretariatul ONU: Ivan Simonovic, asistent al secretarului general al ONU pentru drepturile omului, şi Catherine Bragg, asistent al secretarului general al ONU pentru afaceri umanitare şi situaţii de urgenţă.

Cu acest prilej, discuţiile s-au concentrat pe teme de actualitate de pe agenda ONU, din domeniile drepturilor omului şi umanitar, precum: procesul de revizuire a Consiliului Drepturilor Omului, situaţia umanitară din Libia, Coasta de Fildeş şi Siria şi modalităţile concrete prin care România continuă să contribuie la eforturile umanitare ale organizaţiei şi ale comunităţii internaţionale.

"Interlocutorii au exprimat aprecierea pentru acţiunile concrete şi contribuţiile substanţiale ale României în domeniul promovării şi protejării drepturilor omului - îndeosebi în calitate de furnizor de asistenţă umanitară - confirmând, pe această cale, consolidarea profilului ţării noastre în contextul ONU", se arată în comunicatul MAE.

Obiectivul principal al vizitei de lucru întreprinse de Doru Costea la New York îl reprezintă promovarea candidaturii României pentru un loc în Consiliul Drepturilor Omului, din partea Grupului Est-European, în contextul alegerilor ce vor avea loc pe 20 mai.

În cadrul primei zile a vizitei, demnitarul român a avut întâlniri cu grupul statelor insulare mici în curs de dezvoltare şi cu membrii grupului de lucru francofon "Democraţie, stat de drept şi drepturile omului".

Tema discuţiilor cu statele francofone s-a referit la stadiul procesului de revizuire a Consiliului Drepturilor Omului, context în care secretarul de stat din MAE a prezentat poziţia României faţă de acest proces aflat în desfăşurare la New York.

De asemenea, Doru Costea a susţinut o prelegere la prestigiosul "Harriman Institute for Russian and Eastern European Studies" din cadrul Universităţii Columbia, pe tema "Europa de Est şi Orientul Mijlociu - După două decenii şi un an".

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES