România

Parteneriatul Strategic în centrul discuţiilor avute de Doru Costea la Washington cu oficialii americani

Secretarul de stat pentru afaceri globale, Doru Costea, a efectuat, în perioada 2-3 mai 2011, o vizită de lucru la Washington, având ca scop evaluarea stadiului Parteneriatului Strategic cu SUA şi identificarea, împreună cu oficialii americani, a modalităţilor de consolidare şi extindere a cooperării bilaterale circumscrise acestuia.

Doru Costea a avut întrevederi la Departamentul de Stat (DoS), cu ambasadorul Richard Morningstar, trimisul special pentru energie în Eurasia, cu Esther Brimmer, asistentul secretarului de stat pentru organizaţii internaţionale, cu Philo Dibble, adjunctul asistentului secretarului de stat pentru Orientul Mijlociu şi cu Alex Karagiannis, adjunctul a.i. al asistentului secretarului de stat pentru Europa şi Eurasia. Doru Costea s-a întâlnit şi cu William Schlickenmaier, director pentru Afaceri Est-Europene şi Strategice din Consiliul pentru Securitate Naţională (NSC).

Interlocutorii americani au subliniat, cu acest prilej, caracterul robust al relaţiei bilaterale şi calitatea României de aliat important şi de încredere al SUA în regiune şi în plan global, fapt demonstrat de proiectele strategice în care cele două state sunt implicate, precum şi de convergenţa de poziţii şi abordări cu privire la dosarele de interes prioritar la nivel internaţional.

Potrivit comunicatului, discuţiile cu oficialii din cadrul Departamentului de Stat au vizat cooperarea în plan bilateral şi în cadrul organizaţiilor internaţionale în care cele două state sunt membre.

Întrevederea cu ambasadorul Morningstar s-a concentrat asupra securităţii energetice în Europa şi regiunea extinsă a Mării Negre. Au fost discutate evoluţiile legate de Coridorul Sudic şi proiectele de interes prioritar pentru România, cu precădere Nabucco şi interconectorul Azerbaidjan-Georgia-România-Ungaria (AGRI).

Discuţia cu asistentul secretarului de stat pentru organizaţii internaţionale a relevat preocupările comune ale României şi SUA legate de procesele de reformă a sistemului ONU, fiind exprimată satisfacţia reciprocă pentru cooperarea dintre cele două state în plan multilateral, inclusiv la nivelul Consiliului Drepturilor Omului (CDO) şi Comunităţii Democraţiilor.

În context, secretarul de stat a prezentat argumentele României în susţinerea candidaturii ţării noastre pentru un loc în CDO, pentru mandatul 2011-2012.

Evoluţiile din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord au făcut obiectul discuţiilor cu Philo Dibble şi Alex Karagiannis, cele două părţi realizând un schimb aprofundat de opinii pe această temă. Din discuţii au rezultat evaluări comune ale implicaţiilor acestor procese pentru viitorul zonei şi perspectivele unor proiecte concrete de acţiune în domeniul asistenţei pentru construcţie democratică în unele state din zonă

În cea de-a doua zi a vizitei la Washington, Doru Costea a avut întrevederi la Pentagon cu James Townsend, adjunctul asistentului secretarului apărării, şi cu Daniel Wilson, membru al Celulei de Coordonare pentru Afganistan şi Pakistan.

"În cadrul întrevederilor de la Pentagon a fost evidenţiat stadiul excelent al cooperării politico-militare, fiind trecute în revistă ariile de acţiune comună, inclusiv în Afganistan şi în ce priveşte instalarea unor componente ale sistemului american de apărare antirachetă în România. Oficialii americani au adresat mulţumiri pentru sprijinul consistent şi de durată al României în procesul de stabilizare a Afganistanului. A avut loc un schimb de opinii privind evoluţiile din domeniul securităţii în Europa de Sud-Est şi regiunea Mării Negre", se arată în comunicat.

Întâlnirile au continuat la Departamentul de Stat (DoS), cu Michael Posner, asistentul secretarului de stat pentru democraţie, drepturile omului şi muncă, şi cu Gene Cretz, ambasadorul SUA în Libia şi coordonatorul asistenţei umanitare pentru Orientul Mijlociu, precum şi cu membri ai Camerei Reprezentanţilor SUA. Discuţiile s-au axat pe amplificarea cooperării bilaterale în sprijinirea drepturilor omului şi proceselor de construcţie democratică la nivel regional şi global, cu precădere în Orientul Mijlociu, inclusiv prin instrumente multilaterale, precum Comunitatea Democraţiilor. A fost apreciată activitatea României, care este unul dintre co-preşedinţii Grupului de Lucru pentru Cooperare Regională, informează sursa citată.

Întrevederile cu membrii Camerei Reprezentanţilor SUA - Mike Quigley-democrat, Robert Aderholt-republican, Frank Wolf-republican - s-au concentrat asupra stadiului şi viitoarelor direcţii de consolidare şi extindere a partenariatului strategic româno-american.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES