România

România este şi va rămâne pe deplin dedicată destinului său european

România este şi va rămâne un stat pe deplin dedicat destinului său european, iar ca români şi cetăţeni europeni avem datoria şi potenţialul de a contribui la afirmarea identităţii comune a Europei, a afirmat preşedintele Traian Băsescu în mesajul transmis luni cu ocazia sărbătoririi Zilei Europei.

"Este interesul României ca Uniunea din care facem parte să continue să se consolideze din punct de vedere politic şi economic. România este şi va rămâne un stat pe deplin dedicat destinului său european. Ca români şi cetăţeni europeni, avem datoria şi potenţialul de a contribui la afirmarea identităţii comune a Europei. Progresăm tot mai mult în demersul nostru de a face ca apartenenţa la Uniune să aducă tot mai multe beneficii, atât pentru România şi români, cât şi pentru Uniune şi cetăţenii săi. Celebrarea astăzi a Zilei Europei ne confirmă că cele mai ambiţioase proiecte pot deveni realitate, iar idealurile comune pot fi transpuse în politici concrete, în beneficiul tuturor cetăţenilor europeni", se arată în mesajul şefului statului, dat publicităţii de Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele Băsescu consideră că Europa de astăzi a evoluat faţă de momentul când a început punerea în practică a "marelui proiect european", iar solidaritatea a rămas un principiu fundamental al acţiunilor la nivel comunitar.

"Solidaritatea statelor membre ale Uniunii şi a instituţiilor comunitare este cu atât mai relevantă în actualul context, în care obiectivul ieşirii din criză şi al relansării economice nu poate fi atins în absenţa unei acţiuni concertate şi solidare a Uniunii. Acest lucru echivalează cu promovarea unei Uniuni puternice în plan intern şi capabile să acţioneze coerent la nivel global", a adăugat Traian Băsescu.

El mai afirmă că Ziua Europei reprezintă deopotrivă un prilej de celebrare şi de reflecţie, având în vedere că se împlinesc 61 de ani de la primul demers oficial care a făcut, în timp, posibilă construcţia Uniunii Europene de astăzi.

Preşedintele subliniază în mesajul său faptul că Declaraţia din 9 mai 1950 a ministrului francez al afacerilor externe Robert Schuman a avut meritul de a aşeza Europa pe drumul unui viitor comun "al păcii şi al prosperităţii".

"Astăzi, Uniunea Europeană reprezintă 27 de state membre, cu o populaţie de peste o jumătate de miliard de cetăţeni, care beneficiază de drepturi şi împărtăşesc responsabilităţi comune. Ne bucurăm să celebrăm valorile şi principiile pe care se fundamentează Uniunea Europeană: libertatea, democraţia, egalitatea, statul de drept, respectarea drepturilor omului şi, nu în ultimul rând, solidaritatea. Avem, de asemenea, prilejul de a evalua drumul pe care Uniunea l-a parcurs până în prezent, de a reflecta asupra a ceea ce suntem astăzi şi a direcţiei viitoare în care se va dezvolta Uniunea", se mai arată în mesajul şefului statului.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES