România

MAE lansează site-ul privind votul prin corespondenţă exercitat de românii din străinătate

Ministerul Afacerilor Externe a lansat luni, în prezenţa şefului diplomaţiei, Teodor Baconschi, site-ul privind exercitarea prin corespondenţă a dreptului de vot de către alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate.

Cu această ocazie, ministrul a anunţat că proiectul de lege urmează să intre în şedinţă de Guvern spre primă lectură, probabil, în această săptămână.

Teodor Baconschi a mai precizat că legea votului prin corespondenţă este un proiect cu care s-a identificat şi care este aşteptat de românii din străinătate. "Este un proiect cu care m-am identificat şi pe care-l promovez. Ştiu că este aşteptat de românii din străinătate şi mi se pare normal ca vocea lor să se facă auzită în destinul politic al României", a spus el.

MAE a iniţiat legea întrucât are experienţa organizării votului în străinătate, iar în elaborarea proiectului de lege au fost consultate legislaţiile similare din Italia, Austria, Marea Britanie şi Belgia.

Procesul pentru elaborarea proiectului de lege a reprezentat un efort interinstituţional, Ministerul Afacerilor Externe colaborând cu Autoritatea Electorală Permanentă şi cu Ministerul Administraţiei şi Internelor. Potrivit MAE, elaborarea legii a avut loc într-un spirit de lucru deschis, în beneficiul cetăţeanului român din străinătate.

Proiectul de lege lansat de MAE în dezbatere publică la 28 decembrie 2010 răspunde solicitărilor cetăţenilor români aflaţi în afara graniţelor ţării şi vine să completeze cadrul juridic electoral, prin introducerea unei modalităţi alternative la votul clasic, după modelul aplicat de alte state membre ale Uniunii Europene.

Adoptarea legii va determina creşterea participării la vot, creşterea numărului votanţilor activi din afara graniţelor, care până acum nu participau la acest proces democratic din cauza distanţelor prea mari până la secţiile de votare şi din cauza cozilor care se formau la secţiile de votare din străinătate.

Proiectul actului normativ a fost publicat pe site-ul MAE, la rubrica "Transparenţă decizională", unde a putut fi accesat timp de 30 de zile, durata procesului de consultare publică.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES