România

Italia susţine România pentru aderarea la Schengen în cursul acestui an

Italia susţine România pentru a deveni un membru deplin al UE, a declarat luni premierul italian Silvio Berlusconi, la începutul întrevederii de la Palatul Victoria cu premierul Emil Boc, făcând referire la obiectivul Guvernului de la Bucureşti de aderare la spaţiul Schengen până la sfârşitul anului.

"Am dorit din tot sufletul ca România să adere la UE şi suntem acum alături de dumneavoastră pentru a deveni membri 100% ai UE", a spus premierul italian, amintind că Italia a sprijinit "din tot sufletul" România şi înainte de 2007 în procesul de pregătire pentru aderarea la UE.

Ulterior, în cadrul declaraţiei comune de presă de la finalul reuniunii, premierul de la Roma a revenit asupra acestei teme şi a subliniat că Italia sprijină intrarea României în spaţiul Schengen şi obiectivul ca această aderare "să se întâmple în cursul acestui an".

De asemenea, preşedintele Consiliului de Miniştri de la Roma a spus că în relaţia bilaterală dintre cele două ţări au fost "absolut în întregime depăşite neînţelegerile care se creaseră acum doi-trei ani" în legătură cu unii dintre cetăţenii români prezenţi în Italia.

"Acum sunt 1,2-1,3 milioane de cetăţeni români care lucrează în Italia, sunt oameni apreciaţi pentru că sunt de încredere şi muncitori harnici", a afirmat Berlusconi, amintind că şi Italia a fost o ţară sursă de imigraţie, în prezent trăind în ţări de pe toate continentele circa 60 de milioane de oameni care sunt descendenţi ai emigranţilor italieni.

Premierul italian şi-a exprimat "admiraţia" pentru măsurile anticriză adoptate "cu curaj" de Executivul de la Bucureşti, în condiţiile în care acestea au fost "nepopulare".

"Am ţinut să îl felicit pe domnul prim-ministru pentru modul în care Guvernul român a ştiut să adopte nişte măsuri foarte dificile, dure, cu scopul de a opri deficitul bugetar. Fireşte, unele dintre aceste măsuri nu sunt deloc populare (...), dar ele au fost necesare şi din cauza cererilor provenite din partea UE şi a FMI. Aceste măsuri presupun, fireşte, şi o scădere a popularităţii Guvernului, dar noi suntem convinşi că în cele din urmă populaţia va înţelege că aceste măsuri au fost necesare şi că vor avea efecte pozitive pentru ţară şi cetăţenii ei. Sper ca economia să se poată redresa şi toate aceste măsuri să rămână valide şi toţi cetăţenii să poată înţelege că au un premier competent, care a înfăptuit reforme atât de dificile, dar în interesul ţării", a afirmat Berlusconi în declaraţia de presă comună susţinută la finalul întrevederii de la Palatul Victoria.

Preşedintele Consiliului de Miniştri al Republicii Italiene, Silvio Berluscon, se află la Bucureşti pentru a participa la cel de-al doilea summit interguvernamental româno-italian.

Potrivit Biroului de presă al Executivului de la Bucureşti, pe agenda reuniunii de luni, 30 mai, au figurat teme referitoare la aderarea României la spaţiul Schengen, cooperarea politico-economică şi cea sectorială, comunitatea românească din Italia, noua perspectivă financiară a Uniunii Europene, politica agricolă comună, politica de coeziune, securitatea energetică şi internaţională.

În marja evenimentului, primul-ministru Emil Boc a avut convorbiri tete-a-tete şi bilaterale cu preşedintele Consiliului de miniştri al Republicii Italiene, Silvio Berlusconi. De asemenea, au avut loc convorbiri bilaterale între şeful diplomaţiei române, Teodor Baconschi, şi omologul său italian, Franco Frattini, ministrul justiţiei Cătălin Predoiu şi omologul Angelino Alfano, ministrul administraţiei şi internelor, Traian Igaş, şi ministrul italian de interne, Roberto Maroni, precum şi între ministrul economiei, Ion Ariton, şi ministrul italian al economiei şi finanţelor, Paolo Romani. Totodată, Paolo Romani a avut convorbiri bilaterale şi cu ministrul comunicaţiilor, Valerian Vreme.

În cursul celei de-a doua zi a vizitei, premierul Berlusconi va avea o întrevedere cu preşedintele României, Traian Băsescu.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES