România

Peste 1.000 de cinefili, la deschiderea oficială a TIFF

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) a fost deschis oficial, vineri seară, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, unde peste 1.000 de spectatori au omagiat împlinirea unui deceniu de la lansarea acestei manifestări, alături de echipa organizatorilor, de directorul TIFF, regizorul Tudor Giurgiu, şi de directorul artistic Mihai Chirilov.

Printre personalităţile de renume prezente la ceremonia din Piaţa Unirii s-au numărat actriţa Monica Bârlădeanu şi creatoarea de costume de teatru şi film Doina Levintza, care a deschis, vineri, la TIFF, o expoziţie cu piese vestimentare spectaculoase.

Directorul TIFF, Tudor Giurgiu, a invitat pe scenă, pentru a le mulţumi şi înmâna diplome, pe aproape toţi colaboratorii echipei festivalului, care, timp de zece ani, au susţinut iniţiativa lansată la Cluj-Napoca şi au acordat întreg sprijinul necesar pentru consacrarea naţională şi internaţională a manifestării. Giurgiu a evocat, totodată, personalitatea criticului de film Alex Leo Şerban, plecat prematur dintre noi, în luna aprilie a acestui an, imagini reprezentându-l pe cel ce a fost, de asemenea, eseist, prozator, traducător şi artist vizual fiind proiectate pe marele ecran din Piaţa Unirii.

"TIFF împlineşte zece ani, iar ediţia care începe în această seară este specială. Dacă anul trecut eram supărat şi dezamăgit, în acest an sunt optimist. Într-un an, lucrurile s-au schimbat", a spus directorul TIFF.

În discursul rostit la ceremonia inaugurală, primarul Sorin Apostu a afirmat că "TIFF va fi unul dintre brandurile principale ale candidaturii Clujului la titlul de Capitală Culturală Europeană 2020".

Un documentar despre cele nouă ediţii ale festivalului a fost urmărit, cu interes, de spectatori.

Filmul "Nevasta la putere" (Potiche), realizat în 2010 de regizorul Francois Ozon, cu Catherine Deneuve, Gerard Depardieu şi Fabrice Luchini în rolurile principale a deschis suita proiecţiilor ediţiei aniversare a TIFF.

Publicul clujean este invitat, sâmbătă şi duminică, la evenimente deosebite la TIFF, cel mai spectaculos fiind proiecţia filmului "Pina", realizat în 2011, în sistem 3D, de prestigiosul regizor german Wim Wenders şi prezentat, în afara competiţiei, la Festivalul de Film de la Berlin. Lungmetrajul care va rula sâmbătă, la Cinematograful "Florin Piersic", aduce în prim plan compania de dans Pina Bausch din Wuppertal şi arta marii coregrafe germane, care s-a stins din viaţă în 2009.

De asemenea în sistem 3D, duminică va rula la cinematograful "Florin Piersic" documentarul intitulat "Peştera viselor uitate" (SUA-Franţa, 2010), creaţie a regizorului Werner Herzog, căruia îi este dedicat, anul acesta, unul dintre portretele secţiunii 3 x 3 a TIFF. Werner Herzog este unicul regizor care a primit permisiunea să filmeze în Peştera Chauvet din sudul Franţei, aducând pe marele ecran, în uimitorul lor decor natural, cele mai vechi desene şi picturi realizate de omenire. Peştera a fost descoperită în 1994 şi nu este deschisă publicului, din raţiuni de conservare a picturilor rupestre.

Sâmbătă, Festivalul SoNoRo din Bucureşti, unul dintre cele mai originale proiecte de muzică din Centrul şi Estul Europei, vine la TIFF cu un concert special, "Songs and Dances of Life" - o îmbinare de vechi cântece laice şi religioase, de colinde, balade şi dansuri, cu piese clasice compuse de George Enescu, Franz Schubert, Franz Liszt şi Bela Bartok.

"Teatru la TIFF" prezintă, sâmbătă, la Fabrica "Libertatea" piesa "Shoah. Supravieţuirea" de Andreea Iacob, iar duminică, la Teatrul Maghiar, piesa Savianei Stănescu cu titlul "Polanski, Polanski".

Duminică, "TIFF gândeşte verde", în cadrul proiectului "ecoTIFF", cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului. Proiectul "ecoTIFF" cuprinde proiecţii de filme care trag un semnal de alarmă asupra cauzelor care contribuie la degradarea planetei şi a pericolelor reale cu care se confruntă omenirea. Duminică va fi şi "Ziua Diversităţii" la TIFF.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES