România

Declaraţie comună privind extinderea parteneriatului strategic, semnată de Traian Băsescu şi David Cameron

Preşedintele Traian Băsescu şi premierul britanic David Cameron, au semnat luni, la Londra, o Declaraţie comună privind extinderea parteneriatului strategic între România şi Marea Britanie.

Cele două ţări au convenit asupra unui program comun de lucru pentru promovarea creşterii economice în Uniunea Europeană (UE), extinderea UE înspre Balcanii de Vest, Turcia şi Republica Moldova, încurajarea reformelor democratice în vecinătatea UE.

"România şi Marea Britanie împărtăşesc o viziune comună pentru Europa, pentru o UE mai extinsă, mai competitivă pe piaţa economică mondială, mai deschisă faţă de comerţ şi inovaţie, care să vină în sprijinul noilor afaceri şi al creşterii economice, bazată pe circulaţia liberă a mărfurilor şi serviciilor persoanelor şi capitalului", se arată în declaraţia semnată de cei doi oficiali.

Punctual, cele două ţări se angajează, prin documentul semnat luni, să încurajeze procesul de finalizare a pieţei unice pentru servicii, economia digitală, să promoveze comerţul liber corect şi deschis între UE şi principalii parteneri comerciali, cu accent pe încheierea Acordului de la Doha în acest an şi de cooperare pentru finalizarea altor Acorduri de Liber Schimb.

De asemenea, România şi Marea Britanie vor să reducă presiunea creată de reglementările europene asupra sectorului de afaceri, să se asigure că fondurile europene sunt cheltuite într-o manieră simplificată şi mai transparentă.

Cele două ţări au convenit să lucreze împreună pentru reducerea barierelor din sectorul privat, promovarea creşterii comerţului bilateral şi o încurajare a mediului de afaceri, în special în domenii ca infrastructură, energie, turism şi noi tehnologii.

"Marea Britanie salută progresele înregistrate de România în reforma sistemului judiciar şi combaterea corupţie, în cadrul MCV. Am convenit să întărim cooperarea în acest domeniu", se mai arată în Declaraţia semnată la Londra.

Preşedintele României, Traian Băsescu, efectuează în zilele de 6 şi 7 iunie o vizită oficială în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, la invitaţia Guvernului britanic. Pe lângă convorbirile oficiale purtate cu premierul David Cameron, programul vizitei cuprinde o întrevedere cu Speakerul Camerei Comunelor, John Bercow, precum şi participarea la o masă rotundă cu oamenii de afaceri din City-ul londonez, susţinerea unei prelegeri la London School of Economics şi o întâlnire cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Marea Britanie.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES