România

PE susţine aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen

Parlamentul European a adoptat miercuri la prânz, la Strasbourg, raportul cu privire la îndeplinirea acquis-ului Schengen de către România şi Bulgaria, ceea ce înseamnă că eurodeputaţii şi-au dat avizul favorabil pentru aderarea celor două ţări la spaţiul Schengen, considerând că acestea sunt deplin pregătite. Raportul a fost adoptat cu 487 voturi pentru, 77 voturi împotrivă şi 29 de abţineri.

Raportul elaborat de Carlos Coelho (PPE) arată că cele două state au dovedit că sunt suficient de pregătite pentru aplicarea integrală a prevederilor acquis-ului Schengen într-o manieră satisfăcătoare. Documentul menţionează că, "ţinând cont de rezultatele evaluărilor şi ale vizitelor de reevaluare necesare realizate de echipele de experţi", raportorul PE ajunge la concluzia că, "deşi există unele chestiuni deosebite care vor necesita o informare periodică şi o urmărire pe viitor, acestea nu constituie un obstacol pentru deplina aderare a celor două state membre" la spaţiul Schengen.

În dezbaterea din plenul PE asupra raportului său, eurodeputatul Carlos Coelho a subliniat că spaţiul Schengen este un pilon important al UE, ce trebuie consolidat prin aderarea României şi a Bulgariei la acest spaţiu. "Suntem în poziţia de a ura bun venit Bulgariei şi României în Schengen şi sper că Consiliul (JAI) va adopta aceeaşi poziţie odată ce a primit avizul nostru pozitiv (...) Cetăţenii români şi bulgari trebuie consideraţi cetăţeni europeni cu drepturi depline şi nu trebuie să devină ostaticii discursurilor populiste", a adăugat Coelho.

Parlamentul European are doar un rol consultativ în procedura decizională de extindere a spaţiului Schengen. Decizia finală va fi luată de miniştrii europeni de Interne în cadrul Consiliului JAI (Justiţie şi Afaceri Interne), o reuniune a Consiliului având loc joi, la Luxemburg.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES