România

Marele Maestru al Ordinului Suveran Militar de Malta, în vizită în România

Principele şi Marele Maestru al Ordinului Suveran Militar de Malta, Alteţa Sa Eminentissima Fra' Mathew Festing, efectuează o vizită de stat în România, în perioada 7-12 iunie, fiind primit miercuri, la Palatul Cotroceni, de şeful statului, Traian Băsescu. Ceremonia primirii a avut loc pe platoul oficial de la Palatul Cotroceni.

În cadrul convorbirilor oficiale ce au urmat, Traian Băsescu şi Fra' Mathew Festing au discutat despre dezvoltarea proiectelor comune de cooperare şi au avut un schimb de opinii asupra celor mai recente evoluţii de pe scena internaţională. Cei doi oficiali au analizat, de asemenea, posibilitatea de a genera politici comune în sprijinul comunităţii roma.

"În cursul discuţiei, am analizat posibilitatea extinderii parteneriatului dintre România şi Ordinul Suveran Militar de Malta în domeniul sănătăţii, ajutorului pentru bătrâni şi, nu în ultimul rând, să analizăm împreună posibilitatea de a genera politici în sprijinul comunităţii roma. Nu în ultimul rând, am făcut un schimb de opinii cu privire la evoluţiile din Europa, din Orientul Mijlociu şi din Africa", a declarat Traian Băsescu, la finalul convorbirilor.

Şeful statului a subliniat faptul că anul viitor se împlinesc 80 de ani de relaţii diplomatice între România şi Ordinul Suveran Militar de Malta, adăugând că trebuie găsită o modalitate pentru a celebra respectivul eveniment.

"Cu prilejul vizitei Alteţei Sale la Bucureşti, am decis să decorez Serviciul de ajutor maltez cu Ordinul Naţional pentru Merit în grad de Comandor, pentru serviciile sociale aduse României în ultimii 20 de ani", a anunţat şeful statului în cadrul declaraţiei comune de presă.

La rândul său, Fra' Mathew Festing a spus că vizita în România îi dă ocazia de a reconsolida legăturile istorice dintre Ordinul Suveran Militar de Malta şi România şi de a vedea direct câteva dintre activităţile caritabile pe care Ordinul le-a avut în ţara noastră.

Marele Maestru al Ordinului Suveran Militar de Malta a spus că şi-ar dori ca pe parcursul vizitei sale să asiste la o dezvoltare a relaţiilor cu România.

"Suntem deosebit de mândri de activităţile desfăşurate de asociaţia română a Ordinului de Malta. Imediat după căderea Cortinei de Fier, Ordinul de Malta a creat un corp de voluntari care să acorde ajutor populaţiei române care avea nevoie. Activitatea sa a continuat, ani de ani, plină de angajament şi acordată, indiferent de rasă sau religie, în linie cu tradiţia de 900 de ani a Ordinului. Unul dintre proiectele speciale pe care le avem aici este centrul multifuncţional pentru tineret din judeţul Covasna. Acest centru desfăşoară tabere şi programe sociale pentru tineri cu dizabilităţi şi pentru copii din familii dezavantajate. De asemenea, acesta funcţionează ca un centru de formare pentru voluntarii Ordinului", a menţionat Fra' Mathew Festing.

El a spus că, în acest moment, Ordinul de Malta îşi concentrează eforturile pe sprijinirea celor bolnavi, a celor săraci şi a celor marginalizaţi în societate şi se mai concentrează şi pe crearea unor legături de cooperare mai strânse şi de înţelegere între popoare, religii şi culturi.

Ordinul de Malta îşi desfăşoară activităţile medicale şi umanitare în peste 120 de ţări, prin reţeaua sa de asociaţii naţionale şi de organizaţii de sprijin, lucrând cu 80.000 de voluntari permanenţi şi calificaţi şi peste 20.000 de reprezentanţi ai personalului medical şi paramedical.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES