România

Cioloş: Programul "Diaspora Start-Up" poate ajuta şi IMM-urile din ţară să se dezvolte pe pieţe externe

Programul guvernamental dedicat mediului antreprenorial din Diaspora poate ajuta şi IMM-urile din România să se dezvolte în sistem joint-venture şi pe alte pieţe în afara celei autohtone, a declarat premierul Dacian Cioloş.

"Ne-am gândit şi la finanţarea, la creditarea IMM-urilor. Aici aş aminti doar programul operaţional "Iniţiativa pentru IMM-uri", un program cu o alocare de aproximativ 100 de milioane de euro, (...) care ar putea atrage credite de 400 de milioane de euro pentru circa 2.500 de IMM-uri care ar putea beneficia de acest program. Tocmai s-a semnat recent acordul cu Fondul European de Investiţii, cu Banca Europeană de Investiţii şi Guvernul României pentru a începe derularea acestui program", a afirmat Dacian Cioloş, la evenimentul "Topul Naţional al Firmelor Private din România".

El a menţionat şi programele de minimis administrate de Agenţia pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM-uri, precum şi programele "România Start Up Plus" şi "Diaspora Start Up".

Premierul a explicat că un program dedicat Diasporei ar aduce beneficii şi economiei româneşti.

"Este benefic şi pentru economia României să-i stimulăm pe cei care vor să se întoarcă acasă sau cei care vor să investească acasă să poată să o facă. Din punctul meu de vedere, această întoarcere, cel puţin investiţională, a românilor din Diaspora poată să fie utilă pentru că astfel de experienţă, mă gândesc mai ales în state membre UE, dar nu numai, aceşti oameni investind acasă pot, apoi, la rândul lor, împreună cu unii dintre dumneavoastră, ei cunoscând mediul investiţional şi de afaceri din acele ţări, dumneavoastră având de multe ori anumite produse care pot fi comercializate pe pieţele respective, ne putem gândi şi la joint-venture pentru a ieşi în afara României, a ieşi pe piaţa europeană", a explicat Cioloş.

El a mai spus că din analizele Guvernului în materie de IMM-uri rezultă că performanţa acestora tinde să stagneze după ce atinge un anumit nivel de dezvoltare.

"Avem nevoie pentru a dezvolta capitalul românesc, pentru a creşte performanţa şi capacitatea lui investiţională să vedem cum să facem ca să putem să trecem de acel prag. Şi, din punctul meu de vedere, una dintre posibilităţi, oricum când vrei să te dezvolţi ca şi companie de multe ori nu-ţi mai ajunge piaţa locală, ai nevoie să intri şi pe alte pieţe. Şi aici avem nevoie şi de măsuri care să stimuleze exportul, dar să stimuleze exportul durabil, acolo unde există o cerere sustenabilă pentru produse cu performanţă competitivă românească, dar cred că avem nevoie să ne gândim şi la extinderea zonei de producţie şi a pieţei companiilor mici şi mijlocii româneşti care pot să devină întreprinderi medii vizând şi alte pieţe de desfacere, dar şi de producţie, decât cea românească. (...) Din acest punct de vedere, o relaţie mai strânsă între companiile româneşti din ţară cu potenţiale companii din Diaspora cred că poate să fie foarte utilă", a arătat Cioloş.

Ministerul Fondurilor Europene şi Ministerul Afacerilor Externe (MAE), prin Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (DPRRP), au deschis pe 13 octombrie înscrierile pentru Programul "Diaspora Start-Up", cu o alocare de 30 milioane euro din Programul Operaţional Capital Uman.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Atenționare de călătorie Franța – vânt puternic, ploi și furtuni în zona de sud până la data de 13 decembrie 2017

11.12.2017

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau…

Sărbătorirea Zilei Naționale la Ambasada României la Paris

02.12.2017

Sărbătorirea Zilei Naționale a continuat ieri seară la Ambasadă printr-o recepție pentru…

Celebrarea Zilei Naționale a României la Paris

01.12.2017

(credit foto: Dragoș Spițeru)Ambasada României la Paris a celebrat Ziua Națională a României, la 30 noiembrie 2017, în…